Márk

Idén is Bartók Szeminárium

2007.07.08. 00:00

Programkereső

Július 8-án nyitja meg kapuit a 23. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. A "Bartók - új zene" mottóval szervezett eseménysor mesterkurzusok, koncertek, műhelytanácskozások, előadások, kiállítások, és más, tematikusan illeszkedő művészeti és tudományos programok együttese, amelynek középpontjában Bartók Béla életműve áll.
c28a853a-e774-4b75-b790-732afcde3e7f

A Bartók Szemináriumot 1967-ben alapították Budapesten, de 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben megújult, fesztivállá bővült, felvette a "Bartók - Új Zene" mottót és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. A Szeminárium és Fesztivál szereplői magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. Az idei kurzusokat Csengery Adrienne, Kim Kashkashian, Jeney Zoltán, Nagy Péter, Rohmann Imre, Johannes Schöllhorn, Markus Stockhausen és Tihanyi László tartják.

A rendezvény különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok mellett zenetudományi előadásokból – idén Wilheim Andrást és Vikárius Lászlót kérték fel a szervezők -, népzenei programokból és egyéb évenként változó kiegészítő programokból áll. A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett az általános zenei képzésből hiányzó huszadik századi- és kortárszenei repertoárt valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el.

A szeminárium a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működik, mint művészi és (2004-től már mint akkreditált) pedagógiai továbbképzés. A fesztivál fontos szerepet tölt be a hazai közművelődésben, valamint a nemzetközi kulturális együttműködés területén is. A fesztivál július 19-ig tart.