György

Világi Vigalom Vácott

2007.07.10. 00:00

Programkereső

Vác mindig is tevékeny szerepet töltött be a magyar kultúrtörténetben és ezt a funkcióját kívánta megőrizni a Váci Világi Vigalom rendezvénysorozat létrehozásával 1993-ban. Az esemény nemzetközi nyilvánosságot is kapott, hiszen abban az évben ünnepelte Európa a "közép-európai barokk évét". Az idei vigalmat július 27. és 29. között rendezik.
f7757cd5-d561-4da7-8c98-add77138b2b8

A barokk kor az életörömet, látványosságot és a széleskörű szórakozási formákat jelképezi - a rendezvénysorozat alapító eszméje is ugyanezen gondolatokat foglalja magába: kulturális értékek közvetítése, szórakoztatatás és kikapcsolódás a barokk szellem jegyében.

Mária Terézia 1764-ben látogatott el Vácra megszemlélni a város fejlődését, tiszteletére emelték az országban egyedülálló diadalívet, a Kőkaput. A monda szerint Mária Terézia sohasem haladt át alatta, mert azt jósolták neki, hogy ledől, ha átmegy alatta. Az uralkodó öt teljes napot töltött a város és Migazzi bíboros vendégségében és ünnepségek sorozatával hódoltak neki a váci polgárok.

A város másik jellegzetes barokk eleme a főtér, amely egykor piac volt, mára pedig műemlékvédelem alatt áll. A tér oldalán helyezkedik el a Városháza, szintén a váci világi barokk építészet legjelentősebb emléke. A fehér ruhás domonkos szerzetesekről elnevezett Fehérek temploma a főtér gyöngyszemeként áll 1701 óta.

A hagyományos nyitóceremónia ebben az évben a megújult Főtéren zajlik méltó környezetet teremtve az eseménynek. Tavaly indították útjára a barokk jelmezversenyt, mely ebben az évben is értékes nyereményekkel várja a jelmezt öltött látogatókat. Immár XV. évét megélt rendezvény egyedülálló a Dunakanyarban, nemcsak sokszínűségét tekintve, hanem sokéves hagyományait is megőrizte és folyamatos megújulással képes hatni az érdeklődőkre. A programok között mindenki talál kedvére valót, lesznek komoly- és könnyűzenei koncertek, folkműsorok, gyerekfoglalkozások és jelmezverseny.