Márk

22. Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál

2007.07.14. 00:00

Programkereső

Vasárnap kezdődik a 2006-ban indult, 2007 végéig tartó németországi magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent egyik kiemelkedő jelentőségű programsorozata, a magyar díszvendégség a 22. Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválon.

Hazánk a magyar évad keretében, Hörbar Ungarn (Hallható Magyarország) mottóval lesz jelen a héthetes, rendkívül rangos fesztiválon, ahol a kortárs magyar zenei élet a maga teljességében, a legkitűnőbb előadóművészek koncertjeivel mutatkozhat be.

1986 óta a fesztivál az egyik legelismertebb nemzetközi klasszikus zenei eseménysorozat lett, nem utolsó sorban éppen az évente változó vendégországnak köszönhetően, hiszen ilyen erőteljes jelenléttel valóban érdemben megismerhető egy-egy ország zenei élete. 1996 óta díszvendég volt ezen a nagyszabású fesztiválon Ausztria, Norvégia, Olaszország, Franciaország, az Egyesült Államok, Finnország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Csehország, Japán, Hollandia.

Július 15-étől szeptember 2-ig a legkülönbözőbb zenei irányzatok neves magyar művészei játszanak a fesztivál helyszínein. A vasárnap esti nyitó koncerten Christoph von Dohnányi, a kiváló magyar zeneszerző és zongoraművész, Dohnányi Ernő unokája vezényli az NDR Szimfonikus Zenekart, s Bruckner 4. szimfóniája előtt Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára írott műve csendül fel a lübecki Zenei és Kongresszusi Központban.

Ilyen hatalmas fesztivál esetében képtelenség felsorolni a rengeteg magyar fellépőt, de már néhány név is jól érzékelteti a színvonalat és a sokszínűséget: koncertet ad például Schiff András, Perényi Miklós és Várjon Dénes, a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével – Fischer Iván a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekart is vezényli majd július 28-án és 29-én, s azon a két esten is hallható Bartók-mű –, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely, a különleges tehetségű trombitás, Boldoczki Gábor, továbbá Csalog Gábor, Klukon Edit és Ránki Dezső, a Keller és a Takács Quartet, a Óbudai Danubia Zenekar Héja Domonkos vezényletével, a Budapest Klezmer Band, a Muzsikás Együttes Sebestyén Mártával, Sebő Ferenc és zenekara, a Romano Drom és a Besh o droM, az Amadinda Ütőegyüttes, a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

Az idén 146 rendezényt tartanak 75 helyszínen, 42 városban és faluban, nagy zenei központokban, templomokban, kastélyokban, kúriákban, tanyákon, pajtákban, vagy akár hajójavító műhelyben. Az egyik különleges helyszín a Salzaui kastély, a "Koncert-csűrben" (Konzertscheune) jelentős hangversenyek zajlanak bő hét héten át, de az idilli fekvésű kastély ad helyet a fesztivál Zenekari Akadémiájának is.

A káprázatosan gazdag programkínálat mellett fontos kiemelni a fesztivál zenepedagógiai jelentőségét. Az 1995-ben alapított Schleswig-Holstein Musik Festival Alapítvány ugyanis nemcsak koncerteket és más eseményeket rendez a 2,8 millió lakosú tartományban, hanem kiemelkedő az alapítvány zenepedagógiai elkötelezettsége is: fiatal művészek támogatása a Salzau Zenekari Akadémián, a lübecki Kórus Akadémián és lübecki mesterkurzusokon, továbbá ösztöndíjak adományozása.

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Zenekari akadémiája ebben a formában a világon egyedülálló pedagógiai intézmény, amelyet Leonard Bernstein alapított 1986-ban, utána többek között Lorin Maazel, Solti György, Valery Gergiev foglalkozott Salzauban a fiatal művészekkel. Az akadémiára minden esztendőben több mint 100 fiatal zenészt hívnak meg a világ minden tájáról Salzauba (a zsűri évente átlagosan 1200 jelentkező közül választ próbajáték alapján). A kiválasztott 15 és 26 év közötti tehetségek jelentős karmesterekkel dolgozhatnak, s a közös munka eredményeként a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar a mustra koncertjei mellett turnékra is indul – az idén éppen Brazíliába.

d6581d8e-0677-4cde-aecd-34f17d977bed

A július 6-án kezdődött közös munka szeptember 3-ig tart Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán és Thomas Hengelbrock vezetésével. Fischer Iván július 24-e és 29-e között próbál a zenekarral, Beethoven 6. szimfóniáját és Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit dolgozzák fel koncertszerű előadásban, majd mutatják be Elmshornban (28-án) és Salzauban (29-én). A brazíliai turné után Kocsis Zoltán tanít be klasszikus kamarazenei programot a fiataloknak augusztus 20-a és 24-e között, majd Pronstofban és Hamburgban lépnek fel augusztus 23-án és 24-én.

A már a Kórus akadémiával közösen zajló utolsó próbaidőszak karmestere Thomas Hengelbrock lesz, aki Haydn A Teremtés oratóriumát vezényli. Egy lüneburgi koncert után Hengelbrock a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekarral és Kórussal szeptember 1-jén Budapesten, 2-án pedig Győrben ad koncertet.

Emellett az Ungarischer Akzent, a németországi magyar évad keretében nemcsak a jelentős Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválon lesz jelen hazánk díszvendégként, hanem a tartomány KulturSommer fesztiválján is, szintén az évad keretében. Ezt a tartomány kulturális szövetsége rendezi a zenei fesztivál programirodájával együttműködve. Az idén körülbelül 100 rendezvényt tartanak 41 városban. A sorozat szintén minden esztendőben más és más országra helyezi a hangsúlyt, az idén Ungarischer Sommer, vagyis Magyar Nyár néven kezdődött a sorozat. A magyar fellépők augusztus végéig adnak ízelítőt egész Schleswig-Holstein tartományban abból, milyen a mai magyar zene, film irodalom, kézművesség, dizájn.