Konrád

Kodály, Wagner, Verdi és a Salzburgi Ünnepi Játékok a Bartókon

2007.07.18. 00:00

Programkereső

A Bartók Rádió augusztusban is széles műsorkínálattal várja a rádióhallgatókat. Íme egy kis ízelítő.
6120be36-2d31-43e5-99b0-f232862a338d

Kodály Zoltán
A Magyar népzene 11 füzetében megjelentetett hatvankét dal 1971-ben hangzott el hangversenysorozat formájában a Magyar Rádióban, neves magyar énekesek előadásában, Lázár Eszter szerkesztésében. Az idei Kodály évben, augusztus 13. és 20. között megismétlik a négy koncertet.

Hangversenyek itthonról
Az augusztus első napjaiban zajló Tiszadobi Zongorafesztivál koncertjeit, Hauser Adrienne és Bogányi Gergely, Csalog Gábor és Kemenes András, Borbély László, Nikolai Lugansky, valamint Kocsis Zoltán zongoraestjét augusztus 15. és 19. között közvetíti a Bartók Rádió.

Hangversenyek és operák külföldről
Augusztus 1-én fejeződik be Bayreuthban Az istenek alkonya előadásával Wagner tetralógiája, Christian Thielemann vezetésével. Augusztus 2-án a Parsifal előadását Fischer Ádám dirigálja. A 2007-es Salzburgi Ünnepi Játékokról négy hangverseny csendül fel augusztusban a Bartók hullámhosszán; 9-én Bertrand de Billy vezényel a Bécsi Rádiózenekar és a Staatsoper Férfikara élén különleges műsort, Beethoveen Egmont kísérőzenéjét és Brahms Rinaldo kantátáját, 10-én pénteken Valerij Gergijev irányításával Berlioz-opera, a Benvenuto Cellini szólal meg, 12-én vasárnap délelőtt a Mozart-házban Anna Netrebko és Andreas Scholl énekel a Velencei Barokk Zenekarral Pergolesi műveket, 26-án vasárnap délelőtt a Nyugat-Keleti Divan Zenekarát vezényli Daniel Barenboim a Salzburgi Festspielhausban.

A Luzerni Zenei Fesztiválról a Bartók Rádió augusztus 13-án a Mahler Kamarazenekar estjét, 27-én a Bajor Rádiózenekar koncertjét, 31-én a Berlini Filharmonikus Zenekar hangversenyét közvetíti. A Rigai Egyházzenei Fesztiválról augusztus 14-én Verdi Requiemje hangzik el, a Lett Nemzeti Szimfonikusok és a Lett Állami Énekkar élén Pier Giorgio Morandi.

Folytatódnak a londoni Promenád koncertek is augusztusban: 24-én pénteken Bruckner VIII. szimfóniáját vezényli Bernard Haitink, 28-án kedden orosz műsort dirigál Valerij Gergijev, 29-én és 30-án Mariss Jansons áll a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara élén a Royal Albert Hallban.