Csilla, Noémi

41. Nyírbátori Zenei Napok

2007.07.20. 00:00

Programkereső

Idén 41. alkalommal rendezik meg a Nyírbátori Zenei Napokat augusztus 17. és 25. között, a zenekedvelő közönség és a tanulni vágyó muzsikusok örömére. A nyitóhangversenyen ritka vendég, Észtország egyik legjobb hangszeres együttese, a Pärnu City Orchestra lép fel.
d00e1d73-74b1-4e0e-b754-a8af96e33978

Az augusztus 17-i nyitókoncert műsorösszeállítása arra törekszik, hogy érzékeltesse: a két nép nemcsak a finnugor közösség okán, de zenetörténeti hagyományai révén is rokonságot tart. A Református templomban rendezett koncert Eduard Tubin művével indul, aki az észt nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Kodálynak alkalmi tanítványa és Bartóknak nagy tisztelője volt. Kratt című balettszvitjének zenei témáit az észt folklórból merítette. A második műsorszám a 60 éves Orbán Györgyöt köszönti a Szent Ferenc Naphimnusz előadásával, és a hangverseny során elhangzik még két Beethoven-mű is.

A Nyírbátori Zenei napok hagyományához az opera népszerűsítése is hozzátartozik. Augusztus 19-én Mozart Varázsfuvolája csendül fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett hallgatóiból álló együttes előadásában, néhány kitűnő muzsikus segítségével, Novák Eszter és Ascher Tamás rendezésében. Augusztus 24-én az Operaházy borlovagok adnak hangversenyt. A játékos név két énekest és egy gitárművészt takar, akik szellemesen szerkesztett műsoraikkal sok örömet szereznek közönségüknek. Ezúttal ezer év jellegzetes magyar dallamait fűzték fel egy történeti-zenetörténeti szálra.

Az augusztus 20-i ünnepi koncerttel Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára emlékeznek. Kevesen tudják, hogy augusztus 20-a nemcsak Magyarországnak, de Észtországnak is nemzeti ünnepe, ezért a fesztivál és az észt vendégzenekar a 110 éve született Heino Eller (1887-1970) művével köszönti az ünnepet és az észt-magyar barátságot.

Augusztus 21-én a Strasbourgból érkező Ensemble Trecanum Énekegyüttes válogat gregorián dallamokból. Augusztus 22-én az AllegrA Vonósnégyes kápráztatja el a közönséget és ugyanezen a napon a Katolikus templomban egy különleges, a Szent Erzslébet emlékév alkalmából létrejött produkciót, a Harmonia terrenát láthatják az érdeklődők. Augusztus 23-án a kolozsvári Brassai Kamarazenekar lép fel, 23-én és 24-én pedig a Marquise Barokk kosztümös kamaraegyüttes koncertje hallható, 25-én pedig Graciela Araya (Chile) és a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara ad hangversenyt.

A koncertek egyik helyszíne hagyományosan a nyírbátori református templom, amely Magyarország egyik legszebb gótikus temploma. Az 1488 és 1511 között épült egyhajós, monumentális épületet Báthory István erdélyi vajda a Báthoryak mauzóleumának szánta. A csipkefinom hálóboltozat, a reneszánsz faragványok, a fejedelmi sírok, a késő reneszánsz fa harangtorony együttesen páratlan atmoszférát teremt. A kurzusokon résztvevő hallgatók hangversenyeit a Római katolikus templomban, valamint a környékbeli települések templomaiban hallgathatják meg az érdeklődők.

Mint minden évben, idén is kapcsolódik kiállítás a zenei eseményekhez. Ebben az évben kép tárlat is látogatható a rendezvény alatt: az egyiket Czóbel Béla festőművész emlékének ajánlották, a másikat a II. Nyírbogáti Képzőművészeti Alkotótáborban született alkotásokból válogatták össze a szervezők.