György

Megújul a Zeneakadémia

2007.07.25. 00:00

Programkereső

A kormány mai ülésén jelentette be, hogy a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójára a benyújtott pályázatot elfogadta, így közel 10 milliárd Ft európai uniós forrást ítélt meg az idén 100 éves Zenepalota régóta esedékes felújítására. A döntésnek köszönhetően a világhírű zeneoktatási intézmény méltó körülmények között folytathatja tevékenységét.
c1901b05-8cc5-4837-86fb-a72ae66b44e8

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által benyújtott pályázat elfogadását a kormány mai ülésén jelentette be. A döntés eredményeként megkezdődhetnek az idén 100 éves épület rekonstrukciós munkálatai, emellett ebből a forrásból újul meg a tehetséggondozó Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, valamint az a Wesselényi utcai iskolaépület is, amelyből a későbbiekben az Egyetem új oktatási központja válik majd.

A Liszt Ferenc téri épület felújításának eredményeként a 100 éves, mára elhasználódott infrastruktúrát felváltja egy korszerű, az oktatási és hangversenyezési célokat egyaránt kiszolgáló környezet. A megújult épületben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növekvő feladatai mellett az európai és a világ zeneéletében betöltött küldetésének megfelelően nagyobb súllyal vehet majd részt a nemzetközi életben, s aktív kezdeményezője és résztvevője lehet hazai és nemzetközi zenei és interdiszciplináris kutatási-, fejlesztési és innovációs programoknak. A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítása nemcsak egy 100 éves műemléki épület helyreállítását jelenti: a rekonstrukció eredményeként mód nyílik arra, hogy megvalósulhasson az oktatás és hangversenyezés – a világon példa nélkül álló – egysége. A Zeneakadémia a felújítást követően nemcsak otthont ad a koncerteknek, egyéb rendezvényeknek, hanem a tervek szerint saját maga szervezi azokat, szoros összefüggésben az Egyetem képzési programjaival.

„Történelmi pillanat ez a 100 éves Zeneakadémia életében. A Liszt Ferenc téri épület megújulásával a Zeneakadémia a zenei világban betöltött vezető szerepéhez méltó környezetben folytathatja tevékenységét. Az új épület segítségével a Zeneakadémia nagyobb mértékű kulturális és turisztikai szerepvállalása is lehetővé válik” – mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.