Konrád, Tivadar

Új lendületet vett az Auer Vonósnégyes

2007.07.25. 00:00

Programkereső

Zenei berkekben elterjedt a hír, hogy az Auer Vonósnégyes feloszlott. Jelentem, nem hogy feloszlott, hanem épp ellenkezőleg: él és virul. Az új primáriust Oláh Vilmos személyében hamar megtalálták, így a hegedűművész 2006 októberétől már az együttessel koncertezett. 2007 februárjában Berán Gábor vette át Berentés Zsuzsanna helyét. Az Oláh Vilmos vezette együttes jelenleg Lajtha László összes vonósnégyesét rögzíti lemezre – a világon elsőként – a Hungaroton stúdiójában.
ecc049e0-d2d3-41f9-ab00-fc2839eaf874

Gálfi Csaba és Takács Ákos szerint a két kiváló hegedűs friss erőt, lendületet és lelkesedést hozott a csapatba, és így már bátran nekiláthattak a cseppet sem könnyű, kevéssé ismert, ellenben kiemelkedő Lajtha-darabok felvételének. A nagyszabású vállalkozásra Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója kérte fel az együttest. A tíz vonósnégyes három lemezen, a World Premier sorozat részeként fog megjelenni, melynek első két darabja decemberben, a harmadik pedig 2008 márciusában kerül a boltokba.

A vonósnégyes teli van tervekkel és koncertmeghívásokkal: augusztusban Észtországban turnéznak majd, de itthon is hallhatjuk őket a Zempléni Fesztiválon. Lajtha László művei - amelyekben egyrészt a magyar népzene elmei köszönnek vissza, de a francia impresszionista stílus is felfedezhető bennük – megihlették az együttes tagjait és terveik között olyan különleges koncertek is szerepelnek, ahol népzenészekkel közösen mutatnák be a Lajtha-műveket és a zeneszerzőt inspiráló, eredeti erdélyi témákat.

Oláh Vilmos elmondta, hogy az együttes repertoárját a jövőben elsősorban magyar zeneszerzők darabjaival szeretné bővíteni: egyrészt, mert külföldön inkább ezeket hallják tőlük szívesen, másrészt pedig még rengeteg, a lemezen nem rögzített remekmű. Egy londoni lemezkiadó felkérésére Mihály András és Harsányi Tibor műveit fogják felvenni.

Az Auer Vonósnégyes 1990-ben alakult, 1997-ben megnyerték a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett 7. Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt Londonban, 1996-ban a Magyar Zenészek Társasága az Év Legjobb Együttese címmel tüntette ki őket, 2000-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták tevékenységüket. Ennyi díj, koncert és munka után bizony eljön a változás ideje, ami láthatóan nem rengette meg az együttes stabilitását. Sőt, új erőre kaptak, jól érzik magukat, sokat dolgoznak: szóval, újjászülettek.