Csilla, Noémi

Szentendrén koncertezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar

2007.07.30. 00:00

Programkereső

A F.E.C.O (First European Color Orchestra) 2003-ban alakult Hollandiában. A 100 fős zenekar tagjai értelmileg, illetve kis részben halmozottan fogyatékos fiatalok Hollandiából, Litvániából, Lettországból, Belgiumból, Lengyelországból, Angliából és Magyarországról.
cd05fcdc-6e97-43b8-a8c2-bcb4494f5c96

Október 22. és 26. között idén Magyarországon rendezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar találkozóját. A találkozó előkészületei során minden ország zenekara előre megkapja a megtanulandó zenedarabokat (ez általában egy-egy, a rendezvénynek otthont adó országra jellemző mű), amelyet mindenki a maga módszerével otthon megtanul, az évi találkozók alkalmával pedig napi két próbával a nagyzenekar litván karmestere segítségével "összejátsszák" az egyénileg megtanult darabokat.

Az együtt eltöltött idő alatt két koncertet ad a F.E.C.O, egyúttal minden ország lehetőséget kap külön zenei bemutatkozásra is. Egy-egy koncert időtartama két óra. A zenei foglalkozásokon kívül cél a vendéglátó ország és város bemutatása, így két kirándulás, valamint két esti program is szerepel a heti programban.

A rendezvény célja: harcolni az előítéletek ellen, megmutatni, hogy a fogyatékos fiatal is helyet kér magának az életben, sőt fogyatéka ellenére rendelkezik olyan részképességekkel, ami élvezhető produkció létrehozására teszi alkalmassá.

A F.E.C.O-n a Parafónia Zenekar képviseli Magyarországot. A közel tíz éve együtt játszó együttes 2003-ban vette fel a Parafónia nevet. A zenekar elsősorban klasszikus zenét játszik: a zeneirodalom nagyjainak műveit - speciális átiratokban. Sok sikeres fellépést mondhatnak magukénak, többször készült velük rádió- és televíziófelvétel, szerepeltek fogyatékos fesztiválokon, de felléptek már a Zeneakadémián, templomokban, kultúrházakban, sőt vidéken is több helyen adtak már koncertet. Idén ötödik alkalommal vendégeskednek a Művészetek Völgyében, és külföldre is egyre több meghívást kapnak. A hangversenyeket sok esetben szakmai előadás is kíséri, amelyek keretében a zenekar oktatói igyekeznek továbbadni a módszer lényegét, ezzel is hozzásegítve minél több értelmében akadályozott gyermeket, fiatalt és felnőttet a zene élvezetéhez.

Az együttes folyamatosan keresi a segítő szándékú embereket. "A zene mindenkié" egyesület számlaszáma: 12001008-00229921-00100008.

A Parafónia Zenekart önállóan is meghallgathatják a Művészetek Völgyében 2007. július 31-én, este hat órakor a monostorapáti katolikus templomban, valamint augusztus 3-án, este nyolc órakor a kapolcsi katolikus templomban.

(2007. október 24. 16:00; október 25. 19:30 Pest Megyei Könyvtár, Városi Színházterem (Szentendre) - Az Első Európai Fogyatékos Zenekar koncertje)