Konrád, Tivadar

Arcus Temporum

2007.08.01. 00:00

Programkereső

Idén negyedik alkalommal rendezik Pannonhalmán az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. Az augusztus 24-től 26-ig tartó rendezvénysorozat zenei eseményeinek középpontjában Valentin Silverstrov, az európai kortárs zene egyik óriásának művei állnak.
48bc73b8-239c-44db-9057-44f90e436654

Valentin Silvestrov munkásságát az új zene olyan képviselői méltatták, mint Theodor W. Adorno, Alfred Schnittke vagy Arvo Pärt. Az idén éppen hetvenedik születésnapját ünneplő alkotót a fesztivál ősbemutatókkal és több mint egy tucat magyarországi premierrel köszönti. A hazai kamarazenei élet legjobbjai mellett a szerző nemzetközi hírű tolmácsolói szólaltatják meg hallatlanul lírai, nosztalgikus muzsikáját, amely különleges szűrőkön át visszhangozza a 19. század nagy zenekultúráját. Nem csoda hát, hogy az "időívek" koncepciója alapján idén a számos alkati rokonságot mutató Franz Schubert életművével kiegészülve ölt formát a fesztivál zenei programja.

A késő esti koncertek egyikén a világzenét és magyar népzenét éneklő Lovász Irén lép fel, a másik koncerten pedig a Párizsban élő, rendkívüli tehetségű jazzgitáros, Gadó Gábor ad szólóestet.

A fesztivál programjai közül nem maradhat ki a képzőművészet sem: idén két magyar alkotó installációja kerül középpontba. Az egyikük, Kicsiny Balázs, aki két évvel ezelőtt a magyar pavilon kiállítójaként szerepelt a Velencei Biennálén, új munkát készít a pannonhalmi fesztiválra, amelynek címe Az óra körbejár (The clock goes around). A másik Schmal Károly grafikusművész, akinek installációja a látvány megfoghatatlanságáról, illúzió és valóság viszonyáról, a fény elbizonytalanító és megvilágosító szerepéről, nyugalomról és nyugtalanságról szól.

Az idei fesztiválon a színház világát a svájci Cie Greffe mozgásszínház képviseli Balk 00:49 című műsorával. Az együttes munkája a holland Cindy Van Acker koreográfiájára és táncára épül, aki – a mentális és fizikai, a spirituális és testi között fennálló kölcsönhatások szisztematikus vizsgálatával – a kortárs tánc egyik igen figyelemreméltó alakja ma Európában. Az ő koreográfiája képviselte Svájcot a 2005-ös 51. Velencei Biennálén.