Eszter, Eliza

"A béke és a szerelem éjszakái"

2007.08.06. 00:00

Programkereső

Valerij Gergijev, korunk egyik legjelentősebb karmestere szeptember 10-én a Solti György alapította "Világzenekar a Békéért" élén lesz látható a Művészetek Palotájában.

Gergijev, az 1953-ban született oszét karmester Leningrádban végzett, már egyetemistaként, 1976-ban megnyerte az össz-szovjet karmesterversenyt, a következő évben a berlini Herbert von Karajan Karmesterversenyt – ebben az évben Tyemirkanov asszisztensévé nevezik ki a Kirov Színházban. 1981-85 között az Örmény Állami Zenekar vezető karmestere volt, 1988-ban a Londoni Szimfonikusokkal debütált, s ettől az évtől Tyemirkanov utódja lett a Kirov Színház zenekarának élén (a színház neve 1992-től ismét Mariinszkij), amellyel világszerte turnézik. 1996 óta a színház általános és művészeti igazgatója. Gergijev emellett számos fesztivál megalapítója (Szentpétervári Fehér Éjszakák Csillagai, Mikkeli Fesztivál, Béke a Kaukázusban Fesztivál, Vörös Tenger Fesztivál), több zenekar – többek közt a Metropolitan Opera – első vendégkarmestere. Lemezfelvételeinek nagy része orosz szerzők népszerűbb és kevésbé ismert operáiból, balettjeiből áll, s a szakma és a nagyközönség legpozitívabb visszhangját váltja ki.

924230ab-cdad-4963-a8bf-1a0b9590da72

Solti György halála óta Gergijev irányítja a Világzenekar a Békéért zenei munkáját is. Az 1995-ben alapított együttes huszonnégy ország negyvenöt híres zenekarának tagjaiból áll össze, többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikusok és a Tokiói Szimfonikusok muzsikusaiból. A Világzenekar a Békéért védnöke Solti özvegye, Lady Valerie Solti. A Világzenekar a Békéért támogatói: Ermenegildo Zegna, Yoko Nagae Ceschina.

(2007. szeptember 10. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – "A béke és a szerelem éjszakái": a Világzenekar a Békéért koncertje; Wagner: Tannhäuser – nyitány; Berlioz: Rómeó és Júlia, op. 17 – zenekari részletek; Prokofjev: Rómeó és Júlia – részletek az I. és a II. balettszvitből; vez.: Valerij Gergijev)