Eleonóra

Börzsöny Barokk Napok

2007.08.06. 00:00

Programkereső

2007. augusztus 23-27. között rendezik a IV. Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztivált, amelynek fő fellépője a világhírű angol énekegyüttes, a Hilliard Ensemble. Játsszon velünk és nyerjen két jegyet az együttes augusztus 27-i váci koncertjére!
667274ba-f13c-4ac0-a860-b710c9978387

A Hilliard Ensemble korunk egyik legjelesebb komolyzenei együttese, munkásságuk mind a régi-, mind pedig a kortárs zene területén egyedülálló. A világ legrangosabb színpadain több száz koncertet adnak évente. Nevük az 1980-as években vált híressé, amikor az EMI kiadó nagysikerű régizenei felvételeket készített velük. Azonban már a kezdetektől nagy figyelemmel fordultak a kortárs zene felé. Gyümölcsöző kapcsolatuk az észt származású Arvo Pärttel, korunk egyik legnagyobb zeneszerzőjével, valamint a müncheni ECM kiadóval Pärt Passiojának '88-as felvételével kezdődött. Intenzív részvételüket a kortárs zenében mi sem bizonyítja jobban, mint az 1994-ben az együttes által meghirdetett zeneszerzői verseny. A több száz beérkezett mű közül sok felkerült repertoárjukra, valamint egy dupla lemezt is készítettek belőlük (A Hilliard Songbook, ECM, 1996).

1994-ben Jan Garbarek norvég szaxofonossal közösen kiadták a '90-es évek egyik leghíresebb zenei produkcióját, az Officiumot, melyet az egész világon óriási siker koronázott, majd ezt a lemezt pár évvel később a Mnemosyne követte, s e két lemez mintegy 5000 év zenetörténetét felölelő műsorával egész Európát bejárták. A '80-as évek vége óta mintegy 40 önálló lemezük jelent meg különböző kiadóknál, és körülbelül ugyanennyin szerepelnek közreműködőként. Nevükhöz számos filmzene is fűződik.

A Hilliard Ensemble a középkori és reneszánsz vokális zene egyik legjelesebb interpretátora. Augusztus 27-i koncertjükön, amelyre Vácott, a Fehérek templomában kerül sor, a francia reneszánsz két nagy zeneszerzője, Guillaume Dufay és Josquin Desprez művei csendülnek fel.

E heti kérdésünk: Melyik zeneszerzői iskolának volt kiemelkedő zeneszerzője Guillaume Dufay? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!) A helyes megfejtők között 2x2 db jegyet sorsoljunk ki az együttes augusztus 27-i váci koncertjére.