Bernát, Felícia

Zempléni Fesztivál

2007.08.06. 00:00

Programkereső

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg augusztus 10. és 19. között a Zempléni Fesztivált, ahol nemcsak a komolyzene kap kiemelkedő szerepet, hanem a jazz, a zenés színház, az irodalom, a tánc, sőt a gasztronómia is.
80d354eb-7b69-448c-b21a-15fd94646364

Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy a "Zempléni Fesztivál legfontosabb sajátossága a komplexitás: a fesztivál programjának kialakítását nem csak művészi ambíciók irányítják, hanem a kulturális turizmus szempontjai is. A fesztivál programjaiban az igényes kikapcsolódás minden aspektusát igyekszünk figyelembe venni."

A múlt évben bemutatott Makrokozmosz című előadás után újabb premierrel készül a Zempléni Fesztivál. Augusztus 15-én mutatják be Zsuráfszky Zoltán legújabb koreográfiáját, a Metamorfózisok című tánckölteményt, amelyet a Budapest Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar ad elő. A kilenc nap alatt számos neves művész és együttes lép fel, így például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Pannon Filharmonikusok, a Honvéd Táncszínház vagy Szőke Nikoletta és zenekara a Jazzclusive.

A történelmi hagyományokkal, értékekkel, gyönyörű emlékhelyekkel rendelkező régió (egyben a Tokaji borvidék része is) megfelelő háttérrel szolgál a fesztivál színvonalas, a magyar és külföldi közönségigényeket a legnemesebb értelemben kiszolgáló programjainak. A színességen és igényességen túl a másik sajátossága a programsorozatnak, hogy a régió átlag harminc helyszínét vonja be, bemutatkozási lehetőséget biztosítva e hihetetlen gazdag kulturális örökségnek. Hollerung Gábor szerint a három éve választott mottó – "Tradíció és megújulás" – a következő szlogennel egészülhetne ki: "Igényesség és sokoldalúság a tervezéstől a lebonyolításig".