Sándor, Ede

Hangversenyek hegyek között - Börzsöny Barokk Napok

2007.08.09. 00:00

Programkereső

A komolyzene rajongói negyedik alkalommal zarándokolhatnak el a Börzsöny vadregényes hegyei közé, hogy a régi korok léleknemesítő muzsikájával koronázzák meg a nyarat augusztus utolsó napjaiban.

The Hilliard Ensemble

A szervezők a természet és a zene találkozásának jegyében idén is kiválasztottak három megkapó szépségű falut a Börzsöny hegységben, ahol a csodálatos műemlék templomok négy változatos régizenei koncertnek adnak majd otthont. A fesztivál "házigazdái", a magyar zenei életben már hosszú évek óta jelenlevő Sonora Hungarica Consort és Sebastian Consort, de idén a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő, fiatal muzsikusokból álló Accord Vonósnégyes, valamint a hazai és külföldi színpadok ünnepelt szereplője és Ábrahám Márta hegedűművész lesz a fesztivál vendége, aki önálló koncertjét teljes egészében a barokk legnagyobb mesterének, Johann Sebastian Bachnak szenteli.

A Börzsöny Barokk Napok programjába azonban a három említett helyszín mellett idén a régió kulturális központjának számító barokk város, Vác is bekapcsolódik. A város megújult főterén álló 250 esztendős Fehérek temploma nem kisebb eseménynek adhat otthont, mint a világ egyik legjobb férfi énekegyüttesének, az angol énekeskultúra igazi nagykövetének számító The Hilliard Ensemble hangversenyének. A négytagú együttes fellépése kétségkívül egyike az ország legrangosabb zenei eseményeinek, annál is inkább, mert rendkívül izgalmas, különleges műsorral érkeznek hozzánk: a hangverseny keretét a XV. század nagy francia zeneszerzőjének, Guillaume Dufaynak Se la face ay pale című miséje alkotja majd. A mise tételei között pedig a reneszánsz következő generációjának legnagyobb hatású alakja, Josquin Desprez motettái, valamint a gregorián zene egyik központjából, a szintén franciaországi St. Martial kolostorból származó gregorián énekek szólalnak majd meg.

A Börzsöny Barokk Napok minden programja különleges élményekben fogja részesíteni azokat, akik útra kelnek, hogy Budapesttől alig egy órányira megtapasztalják Börzsöny szívének regékbe illő csodás hangulatát, és a hegyek és erdők adta atmoszférában, a barokk templomok hűs falai között részt vegyenek a középkortól a barokkig terjedő zenei időutazásban, amelyben a legnevesebb hazai és külföldi előadók lesznek segítségére. Akik augusztus utolsó napjaiban elzarándokolnak a Börzsönybe, részesei lehetnek e nagyszerű kulturális eseménynek, amelyet egyszerűen és lényegretörően így fogalmazhatunk meg: hangversenyek hegyek között.