Gerzson

Zempléni Fesztivál 2007

2007.08.14. 00:00

Programkereső

2007. augusztus 10-én este kezdetét vette a 16. Zempléni Fesztivál. Kodály Zoltán Székely fonója – a bizonytalan időjárásra való tekintettel a sárospataki Rákóczi-vár udvara helyett – a sárospataki Művelődési házban csendült föl. A koncert előtt a Tokaj Oremus Pincészet borkóstolója teremtette meg a jó hangulatot.

A zsúfolásig megtelt koncertteremben Sárospatak polgármestere, Dr. Hörcsik Richárd nyitotta meg a fesztivált, ünnepi beszédében elmondta, hogy a város örömmel ad otthont az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére rendezett programokon – Szent Erzsébet nyolcszáz évvel ezelőtt született Sárospatakon.

A Székelyfonó c. daljátékban gyönyörű magyar népdalok és balladák feldolgozásai keltek életre kitűnő énekesekkel – többek között Cecilia Lloyd, Kovács Annamária, Megyesi Schwartz Lúcia, Cselóczki Tamás és Massányi Viktor közreműködésével –, valamint Novák Ferenc koreográfiáját megelevenítő táncosokkal.

Énekkurzus a hegyekben

Immár hagyomány, hogy az idén negyedik alkalommal lezajló Crescendo con Spirito Nyári Akadémia együttműködik a Zempléni Fesztivállal. A kéthetes kurzus során európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek elismert tanárai tartanak intenzív, korcsoportokra bontott képzést a világ több mint 17 országából érkező tehetséges, művészképzős fiataloknak. A Zempléni Fesztivál több alkalommal is vendégül látja a kurzus tanárait és diákjait: augusztus 11-én a sárospataki református templomban Händel Messiás című oratóriuma hangzott el, melyet az akadémia tanárai és növendékei adtak elő, Christoph Adt, a müncheni Hochschule für Musik professzorának vezényletével. Szintén a kurzus egyik meghívott előadója, Timothy Bench tenorista lép fel Tállyán a Vincellér-házban, amerikai dalokból és spirituálékból összeállított szólóestjével. A koncert augusztus 13-án hétfőn este, este hat órakor kezdődik.

caa0b5d0-4531-4217-b57a-c69c682bb604

Amadinda a Föld körül

Az Amadinda Ütőegyüttes koncertjére Tokajban a tavaly újonnan átadott, gyönyörű Kulturális és Konferencia Központban került sor augusztus 11-én este 8 órakor. Az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője Rácz Zoltán elmondta, hogy az egykor zsinagógaként működött épület atmoszférája igazán érdekessé teszi műsorukat, amely során négy földrész ütőhangszeres zenéjét hallhatta és láthatta a közönség. Baszkföldtől Afrika több régióján át egészen az indonéziai Bali szigetéig, rendkívül sokszínű zenei világ csendült fel a koncertterem falai között. Az ismeretlen zenei dialektusokba a művészeti vezető rövid magyarázatai kalauzolták a hallgatókat, így kínálva értőbb betekintést az este műsorába.

Zene lakomával

Erdőbényén, a tokaji borok vidékén az öt éve épült Magita Hotel forró hangulatú tangó-estnek adott helyet. A házigazda a 2004-ben alakult Tango Esperimento együttes volt, énekesnője az igazán egyedi, búgó hangú Vámos Veronika. A hotel elegáns kerthelyiségében felállított kis színpad előtt megterített asztaloknál ülő vacsoravendégek, tokaji borokat kóstolhattak és a fogások között, az argentin tangót bemutató táncospár Glotz Mária és Budai László lendületes produkcióját élvezhették. A meghitt hangulatú nyáreste, a tokaji borok zamatos íze és a tangó zenéje tánccal ötvözve, feledhetetlen élményt nyújtott az est közönségének.

A zenés lakomák sora még egy programmal várja a zempléni Fesztivál közönségét: 15-én, szerdán este nyolc órai kezdettel a Telkibányán az Ezüsfenyő Hotel vacsorával egybekötött flamenco-estre várja az érdeklődőket.