Eszter, Eliza

Emlékévek, kirándulások a Zempléni Fesztiválon

2007.08.15. 00:00

Programkereső

Augusztus 12-én Sárospatakon, a Bodrog partján a Rákóczi-vár szomszédságában épített szabadtéri színpadon szólalt meg Szent Erzsébet tiszteletére a Tolcsvay testvérek Magyar Miséje.

A várfal alatt kialakított félkörívű padsorok között egyetlen egy ülőhely sem maradt, így sokan a várfalról nézték és hallgatták végig ezt a magával ragadó zenés táncos rockoperát. A nagyszabású színpadi produkcióban számos énekes szólistát kísért a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Honvéd Férfikar, az Amadinda Ütőegyüttes valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség a művészek odaadó szereplését.

Zene túrabottal, borospohárral

Hagyománynak számít a Zempléni Fesztivál keretében a kirándulós koncertek szervezése. Ennek lényege, hogy a távolabbi településen élők is eljuthatnak egy délután alatt, akár több koncerte is. Az augusztus 13-i kiránduló koncertre érkezőket busz várta Sátoraljaújhelyen, ami Sárospatak érintésével indult tovább az első koncert helyszínére, Tokajba. A város főterén, a Degendfeld Palota Éttermében hallgathatta meg a közönség Judith Ermert-Robe csellókoncertjét (km.: Dominkó István/zongora). Az étterem hangulatos hangversenyteremmé alakult, megidézve a régi szalonkoncertek hangulatát. A nyitott ablakokon kiszűrődő zeneszó a főtérről is becsalogatta az érdeklődőket, így az étterem villámgyorsan megtelt. Judith Ermert-Robe jelenleg a Flamand Rádió Zenekar szólócsellistája, aki most a sárospataki Crescendo Nyári Művészeti Akadémia keretében tanította a kurzusra érkező diákokat.

A kirándulás második állomása Tállya, Vincellér Ház, ahol az amerikai tenorista, Timothy Bentch különleges koncertje hangzott el a nemrég felújított egykori Református Iskolában. Timothy Bentch 11 évet élt Magyarországon, és 2006-ban költözött vissza családjával az Egyesült Államokba. Hazánkban a Magyar Állami Operaház magánénekese, illetve a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia alapítója és magánének tanára, melynek keretében most két hetet töltött Sárospatakon. A délutáni koncerten amerikai dalok és spirituálék szólaltak meg a drezdai konzervatóriumban tanító Andreas Henkel kíséretében.

31ae5df7-9a51-4995-bc5d-ab6f16b3653b

Zene-kép keletről

A tavaly felújított sátoraljaújhelyi Latabár Színház 13-án látta vendégül a tajvani Taipei Philharmonic kamarakórust, akik Tajvan képekben című műsorukat hozták el a fesztivál közönségének. A kórus képzett hangú fiatalokból áll, repertoárját a populárisabb kórusmuzsika darabjai képezik. Az együttes másnap a tolcsvai református templomban is önálló koncertet adott, amelyen felcsendült a többi között Szentpáli Roland Beatus Vir című kompozíciója. A kontinenseken átívelő produkcióban a tajvani együttes mellett közreműködött még a Cotton Club Singers és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az estét Hollerung Gábor vezényelte. A szünetben a Tokaj Oremus Pincészet borait kóstolhatta a közönség.