Dezső

Kodály-daraboktól a Búcsú szimfóniáig

2007.08.17. 00:00

Programkereső

Az Óbudai Nyár hagyományos záróeseménye a templomi hangversenysorozat, amelyben most a közönség orgonamuzsikát, áriákat, kórusműveket és kamarazenekari darabokat is meghallgathat. Az Óbudai Szent Péter és Pál templomban 2007. augusztus 18-tól szeptember 8-ig szombatonként este nyolctól kezdődnek a koncertek.
a463d5a4-9b21-448e-a9ed-1c8c6bc6ec4b

Az első két estén az orgonáé a főszerep, de énekhang és fuvola kísérőjeként is hallhatjuk ezt az instrumentumot. 2007. augusztus 18-án Teleki Miklós orgonaművész hangversenyén Kováts Kolos operaénekes lép fel, s az est műsorában Verdi és Kodály-kompozíciók, Elgar és Boëlmann művei kaptak helyet. A következő szombaton, augusztus 25-én Pálúr János orgonaestjén Drahos Béla fuvolázik, s többek között Vivaldi- és Bach-szerzeményeknek tapsolhat a közönség.

Szeptember 1-jén, a Budapesti Énekes Iskola hangversenyén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepi miséjéhez kapcsolódó, többszólamú tételek szólalnak meg, amelyeket Mezei János, a kórus egyik művészeti vezetője három középkori kódexből válogatott. A latin nyelvű est Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének miserendjét követi, így elhangzik a teljes ordinárium és proprium, kiegészítve többszólamú motettákkal. A sorozat utolsó estjén, szeptember 8-án a templom zenekara, az Albert Schweitzer Kamarazenekar Kenessey László vezényletével előadja Mozart D-dúr szerenádját, majd stílszerűen Haydn fisz-moll, azaz a Búcsú szimfónia hangjaival köszön el az Óbudai Nyártól.