Sándor, Ede

Lázas kutatás pótszékek után a Zempléni Fesztiválon

2007.08.17. 00:00

Programkereső

Folyamatos ülőhelygondokkal küzd a Zempléni Fesztivál. A vártnál ugyanis jóval nagyobb az érdeklődés szinte valamennyi előadásra. A régió legnagyobb kulturális programsorozatának idei örömhíre: a meglévő infrastruktúra kereteit feszegeti a helyi, a fővárosi és a külföldi közönség összehangolt rohama.
4f6f8d0e-959b-4a2c-8560-25058c0ff6c0

15-én este a tokaji Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet egyedi tervezésű traktorgarázsában Kodály Galántai táncok és Páva-variációk című szimfonikus művei csendültek fel a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és Hollerung Gábor karmester tolmácsolásában. A helyszínre kedvező akusztikai adottságai miatt esett néhány évvel ezelőtt a fesztivál szervezőinek választása. Az óriási érdeklődés nyomán az állóhelyek is gyorsan megteltek, és bár a tömeg kinőtte a helyszín adta lehetőségeket, a kint rekedtek is vigaszra találtak a pincészet csodás borait kóstolgatva. A műsort több különlegesség is emlékezetessé tette: a koncert első felében, a Galántai táncok ütemei közé szúrva az eredeti dallamok szólatak meg a Hegedős Együttes autentikus népi hangszerelésében – tárogatóval, kobzával, dudával, cimbalommal, hegedűvel és kontrával. A dalokat Demeter Erika énekelte. A második részt a Páva-variációkra komponált, impozáns és lendületes tánctabló, Zsuráfszky Zoltán koreográfiája alkotta. Zsuráfszki újragondolta a hagyományos magyar népi életképet: formabontó, sztereotípiáktól mentes jelenetei sokszor szereztek derült pillanatokat a közönség számára, és alapvetően egy letűnt életforma, a falusi közösség értékeit mutatta be tiszta formában, friss színpadi eszközökkel.

Vonós áhítat az apszisban

16-án délután az Auer Vonósnégyes az olaszliszkai katolikus templomban adott meghitt hangulatú koncertet, amelyre ismét összegyűlt a település és a régió apraja-nagyja. Auerék többször is fellépnek a fesztivál során, több helyszínen is bemutatva repertoárjuk legszebb darabjait. 18-án a gyönyörű füzérradványi kastélyban délutáni teakoncertre várják a közönséget, ahol Schubert, Dvorák és Kreisler népszerű muzsikája mellett Toselli és Arthur Johnson ritkán hallott kamaradarabjai is fölcsendülnek majd.

Csodavárás Tokajban

Ugyanezen a napon a tokaji Kulturális Központ adott otthont Ascher Tamás végzős zenés-színész szakos főiskolai növendékei számára, akik Mozart Varázsfuvoláját mutatták be. Az intézmény a régi zsinagóga épületében kapta végleges székhelyét, amely csodálatos, megújult formáját tavaly nyerte el, eleget téve az esélyegyenlőség modern elvárásainak is. A két részben előadott opera Selmeczi György hatszemélyes kamara-feldolgozásában csendült fel. A nem várt nagyszámú és így ismét helyhiánnyal küzdő közönség nagyon kedvező fogadtatásban részesítette a bájos előadást, amely színpadi erejét vállaltan a fiatal előadók lelkesedéséből, friss ötleteiből, tündéri humorából merítette.

A fesztivál hétvégi programjai rengeteg meglepetéssel várják a közönséget. Szombaton és Vasárnap két koncertet is ad a fesztivál gykoi alapítójaként is ismert Liszt Ferenc Kamarazenekar. Két település, Komlóska és Szerencs grög katolikus templomában is fellép a Svetilen énekegyüttes. Az autentikus pravoszláv liturgikus zenét előadó orosz formáció az utóbi évek fesztiváljainak legzajosabb sikerét aratta 2005-ben.