György

Díjak, kitüntetések augusztus 20-án

2007.08.21. 00:00

Programkereső

Hiller István oktatási és kulturális miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adott át az Iparművészeti Múzeumban.
63e89c30-4bc7-4d4d-9e32-9315ea5d67ca

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át többek között Alföldi Róbert és Eszenyi Enikő színművészek, valamint Dr. Halmos Béla, a zenetudomány kandidátusa, előadóművész, népzenekutató, népzenetanár, építészmérnök, a Hagyományok Háza Táncházarchívum vezetője.

Ella István orgonaművész, karmester a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta, de ebben a kitüntetésben részesült Fáy Miklós zenekritikus, újságíró, Palya Bea előadóművész, Tabányi Mihály harmonikaművész, Schell Judit színművész és Zsoldos Béla ütőhangszeres művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéseket is ezen a napon adták át többek között Ember Csabának, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatójának, Blum József előadóművésznek, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakképző Iskola igazgatóhelyettesének, zenetanárnak és Rotter Oszkárnak, a Magyar Állami Operaház balettművészének. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt vehette át többek között Gayer Ferenc előadóművész, a Budapest Ragtime Band vezetője és Kloska László, a Honvéd Együttes táncos-szólistája. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Dékány Éva, a Budai Táncklub jazz balettmestere és Jankovics Györgyné is, aki a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola hegedűtanára.

Népművészet Mestere-díjjal gazdagodott Bágy György táncos, népdalénekes, román hagyományőrző, Kádár Gergelyné Papp Erzsi népdal és ballada énekes, Pápai Józsefné Rózsa Ilona népdalénekes és Tímár Viktor erdélyi népzenész.

Életfa-díjat kapott Neuwirth Annamária, a táncház mozgalomban különösen a gyermekek néptánc-oktatása területén végzett tevékenységéért és a Népművészet Ifjú Mestere-díjat kapta többek között Csonka Ferenc vajdasági népi hegedűs, a Farkas László és Molnár Anna táncos pár, valamint Ónodi Béla váci néptáncos.

A kitüntetettek teljes listája az alábbi honlapon olvasható.