Júlia, Rita

Ki lesz idén az év klasszikus zenésze?

2007.08.22. 00:00

Programkereső

A Gramophone komolyzenei szaklap négy kontinens tizenhat klasszikus zenei rádióállomásával fogott össze, hogy minél több zenerajongó szavazhasson az év klasszikus zenészére, aki a Gramophone-díjat is megkapja.
0ad67790-3231-464e-9de7-8f9c3eaa291f

Az idei év jelöltjei: Claudio Abbado (karmester), Daniel Barenboim (karmester, zongora), Valery Gergiev (karmester), Natalie Dessay (szoprán), Joyce Di Donato (mezzoszoprán), Bryn Terfel (basszbariton), Rolando Villazon (tenor), Julia Fischer (hegedű), Vadim Repin (hegedű) és Steven Isserlis (cselló).

Az év klasszikus zenészét rendszerint a Gramophone magazin olvasótábora választja meg, idén azonban több mint tízmillió rádióhallgatót is meghívtak a szavazásra, sőt a szaklap honlapján (www.gramophone.co.uk) bárki voksolhat. Az elismerést minden év októberében ítélik oda a legkülönbözőbb kategóriákban, amikor jutalmazzák az év legjobb lemezét is, valamint életműdíjat is osztanak. Tavaly a főként Bach-felvételeiről ismert kanadai zongoraművész, Angelina Hewitt kapta meg a Gramophone-díjat. A győztest ünnepélyes keretek közt 2007. október 3-án hirdetik ki Londonban.