Júlia, Rita

Megmérettetés előtt a Cantemus Vegyeskar

2007.08.24. 00:00

Programkereső

Alighogy befejeződött a Cantemus "Éneklő Hét" rendezvénysorozata, a Szabó Soma karnagy vezette nyíregyházi Cantemus Vegyeskar az olaszországi Arezzo városába utazik, hogy a kórus eddigi történetének legfontosabb megmérettetésén vegyen részt.
b0f014c9-cf15-4504-b4c9-fc805a25e8b6

A Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért folyó versenyt 1989 óta rendezi meg Európa hat városa, Arezzo, Tolosa, Gorizia, Várna, Tours és Debrecen, hat nemzetközi verseny keretén belül. Erre a kiemelt rendezvényre kizárólag csak azok a kórusok kapnak meghívást, akik az előző évben a hat nagy európai verseny egyikén Nagydíjat szereztek. Idén a kubai Schola Cantorum Coralina vegyeskar, a taiwani Taipei Kamarakórus, a fülöp-szigeteki Madrigal Singers, a moszkvai Vesna Gyermekkórus, valamint a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar mérkőzhet meg a legmagasabb kitüntetésnek számító Európa Nagydíjért.

Magyarországi kórusok közül mindössze kettő birtokolja eddig ezt a díjat. Elsőként a Szabó Dénes vezette nyíregyházi Pro Musica leánykar 1996-ban Debrecenben, majd 2001-ben szintén a cívisvárosban, Szebellédi Valéria karnagy irányításával a budapesti Magnificat Leánykar nyerte el ezt a kitüntető címet. A Cantemus Vegyeskar győzelme esetén az első magyar kórus lehet, akik nem élvezik a hazai pálya előnyét és külföldön érdemlik ki az "Európa Nagydíjas Kórus" címet. A küzdelem várhatóan óriási lesz, hiszen ebben az évben két olyan kórus is versenghet a díjért, akik egyszer már elnyerték azt. A fülöp-szigeteki kórus 1997-ben Toursban, a moszkvai Vesna Gyermekkórus pedig 2000-ben, Tours városában kapta meg a "Kórusmuzsika Európa Nagydíját". A versenyre augusztus 26-án kerül sor.