Sándor, Ede

A Kölni Rádió Szimfonikus Zenekara Budapesten

2007.08.26. 00:00

Programkereső

A világ jelentős zenekarai közül szeptember 24-én a Kölni Rádió Szimfonikus Zenekarával (WDR Sinfonieorchester Köln) találkozhatunk, akiknek repertoárjában 1947-es megalakulásuk óta kiemelt helyen szerepel a kortárs zene és a német romantika.
259be1cf-f604-41a9-bbbe-92f8f55fe33b

Mostani hangversenyükön Richard Strauss két zenekari műve és dalai szerepelnek. A zenekarral a leghíresebb karmesterek működtek együtt (Otto Klemperer, Széll György, Carlos Kleiber), vezető karmestereik közt volt Christoph von Dohnányi, Zdenek Macal, Gary Bertini és Hans Vonk. 1997 óta Szemjon Bicskov irányítja az együttest, aki egyaránt otthonosan mozog a szimfonikus és – a drezdai Semperoper vezetőjeként – az operarepertoárban. Bicskov a WDR Zenekarral számos kortárs művet mutatott be, lemezre játszotta Sosztakovics összes szimfóniáját, folyamatosan turnézik. A budapesti koncerten még egy sztár lép fel: a 2002-es salzburgi énekversenyt megnyerő Genia Kühmeier, akivel a leghíresebb régizenés (Harnoncourt, Christie, Norrington, Minkovsky) és későbbi repertoárra szakosodott karmesterek (Muti, Nagano) szeretnek együtt dolgozni, és aki egyaránt könnyeden énekel Händel-operákat, Haydn-miséket vagy – mint szeptember 24-én – Richard Strauss-dalokat.

(2007. szeptember 24. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Kölni Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje; R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei, op. 28; Dalok; Alpesi szimfónia, op. 64; km.: Genia Kühmeier (ének); vez.: Szemjon Bicskov)