Gerzson

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál hazatért

2007.08.27. 00:00

Programkereső

Haydn Teremtés című oratóriumával zárul szeptember 1-jén Budapesten és szeptember 2-án Győrben a több mint 20 éve a világ kulturális élvonalába tartozó Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál. "Aki nem látogat el ide, csak saját magát okolhatja!" – mondta a fesztiválról Anne-Sophie Mutter hegedűművész. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet az 1-jei budapesti koncertre!
fafa5299-c134-4806-a94b-e810d93b54b2

Hét héten keresztül 140 koncerten, 40 helyszínen – a professzionális hangversenyteremtől a kastélyokon át az ipari épületig – ismerkedhettek az érdeklődők a magyar zenével, a cigánymuzsikától a klezmeren át a fiatal kortárs zeneszerzők műveiig a legismertebb és legelismertebb magyar előadók tolmácsolásában.

A világhírű zongoraművész, Lang Lang nyilatkozta az eseményről: "Olyan, mintha hazaérkeznék". Nos, az idei német kulturális rendezvénysorozat most bizonyos értelemben "hazatért": a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Zenekari- és Kórusakadémiájának magyarországi koncertje lesz az eseménysorozat egyik záróhangversenye. Szeptember 1-jén a budapesti Zeneakadémián, a következő napon pedig Győri Székesegyházban csendül fel Haydn Teremtés című oratóriuma Christopher Hogwood dirigálásával. A szólisták: Simona Saturová (Gabriel), Yun Jung Choi (Eva), Steve Davislim (Uriel), Holger Falk (Adam), Yorck Felix Speer (Raphael).

A fesztivál egyébként pedagógiai szempontból is jelentős, elsősorban a két koncerten fellépő együttes szempontjából. A Salzau kastélyban a nemzetközi ifjúsági zenekarban fiatal művészek két hónapon át a világ vezető karmestereivel (Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Thomas Hengelbrock) dolgozhatnak együtt. Munkájukat a fesztivál kórusa is segíti. A két együttes természetesen "otthon" is fellépett az eseménysorozat keretében, s nyári koncertturnéjukat – Brazília után – most Magyarországon fejezik be.

Kérdésünk: Ki alapította a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Zenekari- és Kórusakadémiát? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe a teljes nevet írja!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a szeptember 1-jei budapesti koncertre.