Zsuzsanna

Mahler - harmadszor

2007.08.30. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság közös rendezésében szeptember 9. és 16. között immár harmadszor kerül sor a Budapesti Mahler Ünnepre.
8d698204-811f-440c-970d-5d6b73a2edac

A rendezvénysorozatot a zeneszerző unokája, Marina Mahler jelenlétében szeptember 9-én, vasárnap délután Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője nyitják meg a Művészetek Palotájában. Ez alkalommal kiállítás is nyílik, amely október 2-ig tekinthető meg a Müpában. A Kanadából érkező gyüjtemény Fülöp Péter tulajdona, amely Mahler műveinek első lemezfelvételeit mutatja be.

A fesztivál rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar négy alkalommal lép fel az egyhetes rendezvénysorozat keretében. Szeptember 9-én, 11-én és 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Richard Strauss zenekari dalai mellett Mahler monumentális szimfónia-tételét, a Halotti ünnepet (Todtenfeier) és a IV.szimfóniát szólaltatja meg a zenekar. A karmester Fischer Iván, a szólista a világhírű svéd szoprán, Miah Persson lesz.

A fesztivál a kezdetektől fogva megkülönböztetett figyelmet szentel a modern zenének, új művek létrehozásának és bemutatásának. Ennek jegyében fontos eseménynek ígérkezik az a szeptember 12-i előadás, amelyen a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában ősbemutatóként elhangzik Vajda János "opera-novellája", amely a Mahler Ünnep felkérésére született és Karel Capek egyik apokrifjának szövegére készült "Az öt kenyérről" című darab. A karmester Fischer Iván, az egyszemélyes opera szólistája Fekete Attila (tenor).

Az est második részében - magyarországi bemutatóként - elhangzik az Auschwitzban huszonévesen elpusztított kiváló osztrák-cseh zeneszerző, Viktor Ullmann a theresienstadti koncentrációs táborban komponált megrendítő operája, az "Atlantisz császára, avagy a halál nemet mond". A karmester ezúttal is Fischer Iván, a rendező Lukáts Andor, az opera fiatal énekes szólistái Molnár Levente (bariton), Cseh Antal (basszus), Kiss Noémi (szoprán), Mester Viktória (mezzo), Megyesi Zoltán (tenor) és Gábor Géza (basszus).

A Mahler Ünnep céljai között szerepel, hogy rendszeresen fellépjenek Budapesten Mahler műveinek legkiemelkedőbb külföldi interpretátorai. Tavaly az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekara mutatkozott be, idén a világhírű amerikai bariton, korunk egyik legkiemelkedőbb Mahler-énekese, Thomas Hampson ad dalestet. A szeptember 16-i, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezendő koncerten Mahler-művek mellett Liszt-dalok hangzanak el.

A fesztivál társrendezője, a Magyar Rádió - a hangversenyek közvetítése mellett - több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler Ünnep alatt. A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler Ünnepre reprezentatív, kétnyelvű (angol-magyar) díszalbum jelenik meg, számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.