Csilla, Noémi

Hétfőn kezdetét veszi a Szigeti-Hubay Hegedűverseny

2007.08.31. 00:00

Programkereső

Szeptember 3-tól 14-ig tart a Szigeti Józsefről és Hubay Jenőről elnevezett Nemzetközi Hegedűverseny a budapesti Zeneakadémián. 36, a világ minden tájáról érkező hegedűs méri össze tudását a három fordulós verseny során, a rangos zsűri és a közönség előtt.
6f001b46-027b-42aa-9e29-eb5dc2978f80

A verseny elődöntőből (szeptember 4-7.), középdöntőből (szeptember 9-10.), és döntőből áll (szeptember 12-13.), ahol Bach, Hubay, Vántus István, Kocsár Miklós, Brahms, Mozart, Bartók, Beethoven, Csajkovszkij, Sibelius, Ysaye és Goldmark művei közül válogathattak a résztvevők. A szervezők, tisztelegve Hubay Jenő, a világhírű magyar hegedűiskola alapítója és megteremtője előtt, a több évtizede futó Szigeti József versenyt idén Szigeti József - Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyként hirdették meg. A verseny programjának összeállításánál a szervezők igyekeztek figyelembe venni a két világhírű művész zeneszerző óriásokhoz, Brahmshoz és Bartókhoz való kötődését. A műsoron szereplő Ysaye, Goldmark és Sibelius szintén ajánlott műveket Hubay Jenőnek és Szigeti Józsefnek.

Az első Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt 1933-ban rendezték meg, a díj nyertese abban az évben Fischer Annie zongoraművész lett. A fesztivál palettája az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan bővült, a világhírű zongora és hegedűművészek mellett többek közt fuvolisták, harsonások és csellisták is összemérhetik tudásukat.

A csaknem két hetes idei megmérettetés győztese 8000, a második 6000, a harmadik helyezett 4000 euróval lesz gazdagabb. A zsűri tagjai nemzetközi szinten is elismert művészek: Michael Frischenschlager Ausztriából, Eduard Grach Oroszországból, Erich Gruenberg Nagy-Britanniából, Petru Munteanu Németországból, Tomotada Soh Japánból érkezik. Tagja még a bizottságnak Szabadi Vilmos, Szecsődy Ferenc és Szenthelyi Miklós is. A zsűri elnöke Perényi Eszter.

"Nagy örömre szolgál, hogy az idén 100 éves Zeneakadémia helyet adhat egy ilyen fontos rendezvénynek, mint a Szigeti József - Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny, mely lehetőséget nyújt a fiatal tehetségek számára, hogy bemutatkozhassanak, és bizonyíthassák tudásukat." – hangsúlyozta Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az öt évente rendezett rangos programot szeptember 3-án a 2002-es verseny győztesének, Kokas Katalinnak koncertje nyitja meg este fél nyolctól a Régi Zeneakadémián. A Nagy Péterrel közösen adott hangversenyen Bartók: I. szonátája hegedűre és zongorára és Ravel: G-dúr szonátája csendül fel. Az ünnepélyes díjkiosztóra és a győztesek gálakoncertjére szeptember 14-én este kerül sor.