Sándor, Ede

Megszólal a Divéky Rádió

2007.09.01. 00:00

Programkereső

Szeptember 1-jén, azaz ma szólal meg először a Divéky Rádió, az első magyar sokcsatornás, értékőrző, internetes – képes rádió, amelynek egyszemélyes szerkesztője maga az alapító: Divéky István.
d751498a-0493-4966-ab41-e3e9822187aa

Divéky István eredeti végzettsége szerint muzsikus, és 1972-től 2007-ig könnyűzenei műsorokat szerkesztett a Magyar Rádióban. A MÚOSZ székházban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rádió alapításának elsődleges célja az volt, hogy a zenekedvelők továbbra is hallgathassák a megszokott, vagy rég nem hallott előadóikat majd minden műfajban, valamint, hogy a komplex kínálat folyamatos bővítésével új értékekkel gazdagodjanak.

A rádión kilenc csatornát lehet hallgatni a nap 24 órájában anélkül, hogy a zeneszámok ismétlődnének. A csatornák között szerepel a Tánczenei koktél, ahol az elmúlt 40 év 4000 slágere hallható. A Slágermúzeumban az 1920-tól 1960-ig terjedő időszak felvételei szerepelnek, a Melódiakoktélban olyan együttesek lemezei szólalnak meg, mint Zsoldos Imre, Andrea Bocelli, vagy Billy Vaughn. Az Örökzöld jazzmelódiák a klasszikus jazz kedvelőinek jelenthet nagy örömet, a Slágerfilmek-filmslágerek pedig a filmzene kedvelőinek. A Mozizongora csatorna az első hangosfilmek slágereitől kezdve 1960-ig kalauzolja a hallgatókat. A Made in Hungary kizárólag magyar előadók felvételeit sugározza, a Musical-Operett csatornán reggel hattól este hatig operett, este hattól reggel hatig musical szól. És Szól a nóta is, hiszen ilyen adó is van a Divéky Rádión.

A sajtótájékoztatón Benkő László is jelen volt, aki szerint ez a rádió nagyon jó időben indul. Az a tendencia, hogy a rádiókban már szinte minden munkafolyamatot gépek végeznek, és örülnünk kell annak, hogy 9 és 17 óra között nem ismétlődik egyetlen szám sem, nem tartható. Ahogy fogalmazott: "A Divéky Rádió több mint rádió: ez közszolgálat."

Az internetes rádiózás arra nyújt lehetőséget, hogy a hallgató miközben hallgatja a műsort, tallózhat a többi csatorna között, vagy olvashat a hallgatott zeneszámról, képeket, kapcsolódó videót, bejátszást is nézhet. A Divéky Rádió ezt a komplex szolgáltatást folyamatosan és egyre szélesebb skálán kívánja nyújtani. A Rádió kiemelt célja – mondta Divéky István -, hogy a kínálat folyamatos bővítésével a digitális átállás idején alkotója legyen egy teljesen új, és ma még ismeretlen médiavilágnak.