Konrád, Tivadar

Gergijev és a Világzenekar a Müpában

2007.09.03. 00:00

Programkereső

Valerij Gergijev, korunk egyik legjelentősebb karmestere szeptember 10-én a Solti György alapította "Világzenekar a Békéért" élén lesz látható a Művészetek Palotájában. Műsorukon egy Wagner-nyitány és két Rómeó és Júlia (Berlioz és Prokofjev műve) szerepel.
36e19a72-444e-4b7e-bd74-d075e8672d50

Az 1953-ban született oszét karmester már egyetemistaként megnyerte az össz-szovjet karmesterversenyt, a következő évben a berlini Herbert von Karajan Karmesterversenyt, azonnal ki is nevezték Tyemirkanov asszisztensévé a Kirov Színházban, ahol 1988-ban állt a zenekar élére.

Számos fesztivál megalapítója, több zenekar – többek közt a Metropolitan Opera – első vendégkarmestere. Lemezfelvételeinek nagy része orosz szerzők népszerűbb és kevésbé ismert operáiból, balettjeiből áll, de tolmácsolásában a Csajkovszkij-szimfóniák felvételei is kiváló szakmai fogadtatásban részesültek.

Solti halála óta Gergijev irányítja a Világzenekar a Békéért zenei munkáját is. Az 1995-ben alapított együttes huszonnégy ország negyvenöt híres zenekarának - többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikusok és a Tokiói Szimfonikusok – tagjaiból áll. A Világzenekar a Békéért védnöke Solti György özvegye, Lady Valerie Solti.

(2007. szeptember 10. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A béke és a szerelem éjszakái - emlékkoncert Solti György halálának tizedik évfordulóján; Berlioz: Rómeó és Júlia, op. 17 - részletek; Prokofjev: Rómeó és Júlia - részletek az I. és a II. balettszvitből; vez.: Valerij Gergijev)