György

Új évad – új élet

2007.09.03. 00:00

Programkereső

A Filharmónia Budapest Kht. ebben a szervezeti formában éppen 10 évvel ezelőtt, 1997. őszén kezdte meg működését, helyesebben új életét, hiszen vállaltan folytatja az 55 évvel ezelőtt alapított "régi Filharmónia" számos örökségét, mint a Budapesti Zenei Hetek, a Korunk Zenéje, a vidéki bérletek és az ifjúsági hangversenysorozatok szervezését. Természetesen az új kihívásoknak - mint egy nemzetközi verseny és egyházzenei fesztivál lebonyolítása - is meg kell felelni.

A Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus vendégszereplése
A nagy hagyományú és rangos Schleswig-Holstein Fesztivál idei díszvendége Magyarország, illetve a magyar zene, így számos magyar zenekar és szólista kapott meghívást az idei programba. Ezért különös jelentősége van annak, hogy a fesztivál zenekarát és kórusát nemzetközi szólistagárdával Magyarország két városában is bemutathatták. A szeptember 1-jei zeneakadémiai és 2-i győri hangversenyen Haydn: Teremtés c. oratóriuma hangzott el a világhírű karmester, Christopher Hogwood vezényletével.

Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny
Az 1933-ban alapított Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában az idei a 42. verseny, amely a legendás magyar hegedűiskola két meghatározó alakjának nevét viseli. A 2007. szeptember 3. és 14. között zajló vetélkedőre 13 ország 36 fiatal művésze érkezik, a nemzetközi zsűri tagjai pedig rangos orosz, német, brit, osztrák, japán és magyar professzorok. Az eseménynek helyet adó társrendező intézmény az idén is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Komoly pénzdíjak és számos koncert- illetve fesztivál-meghívás vár a díjnyertesekre.

Budapesti Zenei Hetek
A közel 50 éves múltú fesztivál valamikor a főváros szinte valamennyi őszi zenei rendezvényét integrálta, ma a Filharmónia szezonkezdő koncertsorozatainak gyűjtő-fesztiválja. Magába foglalja a Korunk Zenéje hangverseny-ciklusát, a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált, a művészeti ösztöndíjasok bemutatkozásait, de a hagyományokhoz híven jelentős külföldi együtteseket is vendégül lát, mint az Orchestre Nationale d'Ile de France, az Orchestre Philharmonique de Luxembourg nagyzenekarait, vagy a "Czech Dreams" nemzetközi koncertsorozat budapesti rendezvényét.

e7ed7beb-bc24-4d46-b156-a800fc781dd2

Korunk Zenéje
A 33 éves sorozat döntően a ma élő magyar zeneszerzőkre koncentrál, fő célja új kompozíciók inspirálása és bemutatása. Tucatnyi ősbemutatóra készülnek, de helyet adnak 13 magyarországi premiernek is, köztük a kiváló holland énekegyüttes, a Netherlands Vocal Laboratory különleges produkcióinak. Születésnapi koncerttel köszöntik Matuz István fuvolaművészt, és Klenyán Csabára építve elindítják a "Magyar klarinét antológia" című koncertsorozatot. A 125 évvel ezelőtt született Igor Stravinsky tiszteletére emlékhangversenyt rendeznek, melynek keretében Magyarországon első ízben fog elhangozni a Threni című oratorikus kompozíció. A közreműködők között kiváló művészeket és együtteseket találunk, az említetteken kívül az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Schola Hungarica, a Componensemble, Meláth Andrea, Fekete László, stb.

Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál
A Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat az idei évtől kezdve a Filharmónia rendezésében, kibővült helyszíneken, gazdag kínálattal várja az érdeklődőket. 2007. október 6. és 14. között 11 településen, 20 helyszínen 26 rendezvény alkotja a fesztivált, melyben ifjúsági és felnőtt koncertek, kiállítás, zenetudományi és művészettörténeti előadás, egyházi szertartások teszik egyedivé és élményekben gazdaggá a mintegy 400 közreműködőt foglalkoztató eseménysorozatot. A külföldi vendég-együttesek között találjuk a lipcsei Tamás Templom legendás fiúkórusát, a Moszkvai Ortodox Szólistákat, és a rangos francia énekegyüttest, A Sei Voci-t.

Vidéki bérletek
A Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetően a Filharmónia Budapest Kht. immár évek óta igen rangos kínálatot tud nyújtani a működési területek nyolc városában. A budapesti fesztiválok vendégművészei közül vidéki bérleteinkben is fellép a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus, az Orchestre Nationale d'Ile de France, az A Sei Voci, a Lipcsei Tamás Templom Kórusa (három városban), a Moszkvai Ortodox Szólisták (négy városban), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Rost Andrea, és sokan mások.

Ifjúsági koncertsorozatok
A Filharmónia Budapest Kht. egyik legfontosabb feladatának tekinti az ifjúsági koncertsorozatokat. Habár manapság már sokan kínálnak különféle zenei rendezvényeket a fiataloknak, úgy vélik, hogy a Filharmónia ifjúsági sorozatai változatlanul meghatározó jelentőségűek, úgy volumenében, mint színvonalában. Több különböző tematikájú sorozatot hirdetnek a Mesélő Muzsikától az Egyetemi Bérletig, és a fővárosban mintegy 6000, vidéken pedig közel 30 000 fiatal bérletvásárlóra számítanak.