Fábián, Sebestyén

Elektronikus zenei fesztivál

2007.09.06. 00:00

Programkereső

A BMC, a Magyar Komputerzenei Alapítvány, valamint a karlsruhei Zentrum für Kunst und Medien, és a Hochschule für Musik und Theater Hamburg együttműködésében 2007. szeptember 6-8. között a Műcsarnokban rendezik meg a Music Forum Expo elektronikus zenei fesztivált.
569c3f1d-4caf-450e-a0d7-3822cba8488c

A különböző korok zeneszerzői általában hagyományos akusztikus hangszerek segítségével próbálták műveikben megszólaltatni a bennünket körülvevő világ hangzásait. A modernkori zeneszerzés a hangzást és a hangszínt már önálló individuumként kezeli. A XX. század első felében a korábbi terminus technicus, amely szerint csak a szabályos rezgések tartoznak a zeneinek nevezhető hangok közé, érvényét vesztette, és megjelentek a kompozíciókban a szabálytalan rezgések, a zajok. Manapság, az egyre hatékonyabb számítógépek korában megvalósulni látszik a zeneszerzők álma, hogy a hangzásokat tökéletesen kontrollálhassák, önmaguk készíthessenek hangszíneket és "új hangszereket".

A klasszikus zenészek és mérnökök által kikísérletezett hangszintézis eredményeképpen megszületett a szintetizátor, amely rövid idő alatt hihetetlen népszerűvé vált, és máig meghatározó szerepet tölt be a komoly- és a könnyűzenében is. Népszerűségének köszönhetően egész iparágak álltak mögé, így évről évre újabb hangszerek születésének lehetünk tanúi. Az új lehetőség új hangzásokat és stílusokat teremtett, amelyek egyfajta katalizátorként visszahatottak a kortárs klasszikus zeneszerzés területére is. Az internet megjelenésével a zenészek is új kommunikációs platformmal gazdagodtak, így egymástól távol élő művészek is képesek közös előadásokat megvalósítani.

A Music Forum Expo célja az - amelynek programjai közt 8 koncertet, kiállítást és konferenciát is felfedezhetünk -, hogy koncertekkel, tudományos előadásokkal és ismeretterjesztő kiállítással betekintést nyújtson egy felettébb izgalmas és érdekes zenei terület, az elektroakusztikus és számítógépes zene világába.