Vince, Artúr

Csodakürt csodahangon

2007.09.07. 00:00

Programkereső

Énekes, előadóművész, kutató, pedagógus, szenvedélyes golfjátékos és könyvgyűjtő, megszállott híve minden technikai újdonságnak (számítógépnek és egyéb korszerű médiumnak), amely a zenét, mint az emberek közötti kommunikáció eszközét támogatja. Thomas Hampson szeptember 16-án a Művészetek Palotájában énekel.
9f743817-7e57-40d1-adf9-10b6a61100f7

A világsajtóban a nyilvánosságtól már visszavonult Dietrich Fischer-Dieskau művészi-szellemi örökösének kikiáltott Thomas Hampson az Egyesült Államokból települt Európába, hogy – többek között – Horst Günter és Elisabeth Schwarzkopf növendékeként az öreg kontinens opera- és koncertpódiumain kápráztassa el közönségét repertoárjával, előadó-művészetével, muzsikus személyiségével. Elkötelezettsége a dalirodalom iránt nem korlátozódik a német romantika klasszikus repertoárjára, hazájának kevésbé ismert dalszerzőit is népszerűsíti hangversenyein.

Szeptember 16-án azonban, a Budapesti Mahler-ünnep kiemelkedő eseményeként Liszt-dalokkal kezdi műsorát, Mahler Egy vándorlegény dalai ciklusával és A fiú csodakürtjének részleteivel („Balladák és példabeszédek - földi lét és túlvilág”) folytatja. A Mahler-kompozíciókhoz a már idős Leonard Bernsteintől kapott életre szóló útmutatást az énekes, de olyan karmesterekkel is lemezre vette az osztrák zeneszerző dalait, mint Luciano Berio, Simon Rattle és Klaus Tennstedt.

A Müncheni Zeneművészeti Főiskolán diplomázott zongorista, Wolfram Rieger részt vett Elisabeth Schwarzkopf, Dietrich Fischer-Dieskau és Hans Hotter mesterkurzusain. Thomas Hampson állandó partnere, másfél évtizede saját Lied-osztályában tanítja az énekeseket és zongorakísérőket.

(2007. szeptember 16. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Thomas Hampson dalestje; Liszt: A Rajna sima árján; Majdnem holttá vált a lelkem; Dalaim mérgezettek; Az ő szeme; Vad szél zúg a bércen; A három cigány; Mahler: Egy vándorlegény dalai; A fiú csodakürtje - részletek; km.: Wolfram Rieger (zongora)