Konrád

Roma évtized

2007.09.07. 00:00

Programkereső

Kiállítás nyílik Ardó Zsuzsanna fekete-fehér fotográfiáiból a londoni Magyar Kulturális Központban szeptember 7-én. A tárlatot Czakó Borbála, Magyarország londoni nagykövetasszonya nyitja meg, zenél a Dutár együttes. A kiállítás október 10-ig látogatható.
5700e336-b051-41c0-b307-c21f3ee3215e

A kiállítás címe "Roma Évtized" a "Roma Befogadás Évtizede 2005-2015" – re reflektál, amely az Open Society Institute (OSI) kezdeményezésére jött létre. A romák az elmúlt évtizedek folyamán Indiából Európába vándoroltak, és mára a legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják a kontinensen. A "Roma Évtized" projekt kilenc európai ország, az Európa Tanács, az Európai Bizottság valamint az Egyesült Nemzetek támogatásával jött létre.

A Londonban élő és alkotó Ardó Zsuzsanna két nyarat töltött Magyarországon, ahol - a kevés szerencsések egyikeként – bepillanthatott zárt roma közösségek életébe, sokszínű kultúrájukba. A "Roma Évtized"-et Magyarországon és Aglián kívül Indiában és az Egyesült Államokban is láthatta már a közönség.

Ardó Zsuzsanna hivatását tekintve író és -fotóművész. Könyvei és rövidebb írásai különböző nyelveken olvashatók az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Németországban, Oroszországban és Szingapúrban. Tudományos munkatársként, szerkesztőként, újságíróként és filmesként is dolgozott, és az évek alatt több mint száz mozifilmet fordított magyarra, James Bond-tól Shakespeare-ig. Televíziós munkásságában európai hírű sorozatok szerepelnek.

Ardó Zsuzsanna színdarabot is írt The Hat címmel (Arendt meets Heidegger – Arendt és Heidegger találkozása), melyet a Harvardon mutattak be. Legújabb rövidfilmjének címe Allegro Barbaro, mely egy vizuális költemény Bartók zenéjére komponálva. "Kultúr Sokk! Magyarország" című szociális antropológiai utikönyve a negyedik kiadását éli világszerte. "Hogyan legyünk Európaiak: Magyarul" és "Szerelem Blues: Magyar Rapszódiák" című kulturális szatírái angol-magyar kiadásban láttak napvilágot.

Ardó Zsuzsanna tagja a BAFTA-nak (British Academy of Film and Television Arts) az újságírók angliai szövetségének, alapító elnöke a Hampstead Authors’ Society-nek (Hampstead-i írók egyesülete), és a HASNotes szerkesztője. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Nagy-Britanniában, és az Egyesült Államokban, legutóbb pedig Delhiben az India International Centre-ben, a Delhi Magyar Kulturális Központban, valamint az Indira Gandhi National Centre for the Arts-ban. Számos fotókiállításon a zsűri elnökeként, illetve független kurátorként is részt vett.

A kiállításmegnyitón fellépő Dutár együttes énekesnője Csőke Renáta Magyarországon született és nevelkedett roma textilművész, aki különleges hangjával a legmélyebb érzéseket érinti meg az emberekben. A zenekar rendkívül elegánsan ötvözi a magyar és roma melódiákat. A kiállításmegnyitón a csenki gyűjtésből válogatott tradícionális lovári dalokon kívül saját szerzeményeik is felcsendülnek majd.