József, Bánk

Őszi műsor kavalkád az MR3-Bartók Rádión

2007.09.10. 00:00

Programkereső

A váltakozó őszi időben is várja a hallgatókat az MR3-Bartók Rádió. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő a programokból.
5785e411-8bd4-4c09-8289-a085269724bb

Budapesti Mahler ünnep 2007. szeptember 7. és 22. között több műsor foglalkozik Gustav Mahler művészetével, a Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódóan. 8-án szombaton délelőtt A hét zeneműve sorozat témája Mahler IV. szimfóniája, délután beszélgetés hangzik el a szimfónia különböző felvételeiről, 13-án csütörtökön az első Mahler-hanglemezekről lesz szó egy rádióbeszélgetésben és 19-én élő közvetítésben hallható Thomas Hampson Mahler-Liszt dalestje a Művészetek Palotájából.

Hangversenyek a Márványteremben Újra indulnak a Magyar Rádió márványtermi koncertjei. Szeptember 4-én, Edvard Grieg halálának centenáriumán Csordás Klára és Daniel Propper ad hangversenyt, 10-én a Marcato Együttes Wagner Trisztán és Izoldájának II. felvonását szólaltatja meg kvintett-változatban, Matuz Gergely átiratában, a 17-i Házimuzsikában Avvakumovits Györgyi énekel és Szabó Csaba gitározik, 26-án a Rádiózenekar szólistáinak sorozatában Hegyesi Gabriella fuvolázik Varga Zoltán játszik ütőhangszereken, a 27-i Házimuzsika vendége Szabó András klarinétművész. Folytatódik az "… és Kodály" sorozat is, szeptember 24-én Perényi Miklós és Várjon Dénes lép fel Kodály-, Schumann- és Brahms-műsorral.

A zenei együttesek munkájáról Szeptember 16-án délelőtt – a Szakrális Művészetek Hete sorozat keretében – Kodály-műveket énekel a Gyermekkórus Thész Gabriella és Nemes László Norbert vezényletével a Néprajzi Múzeumban. Szeptemberben kezdi el Kodály egynemű karainak stúdiófelvételeit a Rádiókórus, Strausz Kálmán irányításával. Szeptember 29-én Beethoven Missa solemnisének előadásával kezdődik az MR Oratórium-bérlet a Zeneakadémián, Fischer Ádám vezényletével.

Hangversenyek külföldről Szeptember első hetében fejeződik be a londoni Promenád koncertek rendezvénysorozata: 4-én Daniel Barenboim a Bécsi Filharmonikusok élén Bartók-, Ligeti-, Enescu-, Kodály-műsort dirigál, 5-én a Lipcsei Gewandhaus Zenekara Riccardo Chailly irányításával Beethoven-Brahms hangversenyt ad, a 8-i záróestet Jirí Belohlávek vezényli rendkívül változatos programmal, Dvoráktól Fucikon és Elgaron át Henry Woodig. Sibelius halálának 50. évfordulója alkalmából szeptember 24-én Helsinkiből hangzik fel egy Sibelius hangverseny. Szeptember 27-én Koppenhágából orosz műsort sugároz a Bartók rádió, a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekart Alekszandr Vegyernyikov vezényli. 28-án a Müncheni Filharmónia nagytermében játszik a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara Mariss Jansons vezetésével Haydn és Bruckner szimfóniát.