Konrád, Tivadar

Ki lesz a nyertes?

2007.09.13. 00:00

Programkereső

A hatból már csak három, döntőbe jutott versenyző programját kell meghallgatnia a zsűrinek ahhoz, hogy ma este meghozza a döntést: ki nyeri a 42. Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűversenyt? Tegnap is hárman mutatták be versenyprogramjukat: Yu Sulki, Banda Ádám és Bodor János.
c4531055-4c8d-47be-9a15-5a85ca7ac964

Yu Sulki Csajkovszkij hegedűversenye mellett tette le a voksát a döntőben választható Beethoven, Brahms, Bartók, Sibelius, Csajkovszikj, Goldmark hegedűversenyek közül. Színpadi kiállása rendkívül határozott és szuggesztív volt, nagyon átgondolt elképzelése volt a darabról és néhol szívbemarkoló hangokat csalt ki az igen nagy hanggal és vivőerővel rendelkező hegedűjéből. A futamok végei azonban következetes módon sikolyban végződtek, vagyis ezeket a hangokat vibratóval és dinamikával is a kelleténél jobban kiemelte, és helyenként elég erőszakosan játszott. A Magyar Rádiózenekar - amelynek élén Kovács László állt - sem segítette a dolgát; helyenként teljesen máshol jártak ő és az együttes: a hegedűs előbb volt a kelleténél, a kíséret pedig lemaradt. A verseny egészében rendkívül kiegyensúlyozottan teljesítő dél-koreai születésű hegedűs most is állta a sarat és a zenekar által okozott nehézségek ellenére is derekasan teljesített.

Másodikként Banda Ádám lépett a pódiumra, aki Bartók No. 2-es hegedűversenyét játszotta. Az első pillanatban, Yu Sulki hangszerének hangja után úgy tűnt, mintha szordínóval játszana, de ez csak egy pillanatig zavart. Ő minden egyes hangot külön gondoz, külön életet ad neki. Érzelemgazdagon játszik és semmiféle technikai akadály nem állhatja útját. Sőt, ezeket nem problémaként szemléli, hanem játszik velük, jópofa játékként fogja fel őket – legalábbis kívülről szemlélve ez látható. A zenekar őt is megzavarta néha, de nem zökkent ki a játékból. Színpadi megjelenésében az alázat és a magabiztosság egyszerre van jelen. Érdekesség, hogy hegedűjén se párna, se álltartó nincs.

A harmadik versenyző Bodor János volt, aki Brahms hegedűversenyét adta elő. Sajnos sokat hibázott: játéka tele volt hamis hangokkal, apróbb memória zavarokkal. Azonban nem hiányzott sok ahhoz, hogy elvarázsolja a közönséget: csak egy-két dolgot, pár fekvésváltást, futamot kellett volna átgondolnia. Az volt az érzésem, hogy ha két nappal később kell kiállnia ezzel a programmal, 100%-os teljesítményt nyújt. De ez a legnehezebb koncertező művészként és versenyzőként egyaránt: nem fél óra múlva, nem is egy órával előtte, hanem ott és akkor kell a legtöbbet kihoznia magából a művésznek.

Ma este folytatódik és egyben véget is ér a szeptember 7-én kezdődött verseny Kobayashi Mio japán, Ekaterina Rakhimova orosz és a szintén orosz Lev Solodovnikov versenyprogramjával. A késő esti órákban várható a végeredmény. A díjátadóra és a nyertesek gálahangversenyére holnap, szeptember 14-én kerül sor. De addig a neheze még hátravan…