Vince, Artúr

Orgonabemutató az esztergomi Bazilikában

Programkereső

Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A hetedik bemutatóra az esztergomi Bazilikában került sor.
5a8cd92e-8d0e-476e-8fc9-316abdb384c4

Bíró László így emlékszik vissza az eseményekre: A budapesti bemutatók során már megszoktuk, hogy mindig más szemszögből láthatjuk a hangszert és játékosát, mint az egyszerű koncertlátogatók. A váci kirándulás azt is megmutatta, hogy nem csak Budapesten van zenei élet és orgonakultúra. Nagy várakozással mentünk tehát Esztergomba, és amit kaptunk, az minden várakozásunkat felülmúlta.

Egy csodálatos templomban - aminek a 10 másodperces visszhangja nem kedvez a muzsikálásnak - egy csodálatos hangszert találtunk, még csodálatosabb mesterével, Baróti tanár úrral. Remek volt a rögtönzött orgonakoncert, a hangszer lehetőségeinek bemutatása és nagyon szép meglepetés volt az Ács testvérek Ave Maria átirata klarinétra és orgonára. Aki eljött, maradandó élményekkel távozhatott, köszönet érte a szervezőknek, Baróti tanár úrnak és a játékosoknak.

Kristóffy Hajnalka beszámolója: A legutóbbi bemutatón az esztergomi Bazilika orgonáját ismerhettük meg Baróti István vezetésével. Az orgonát ő álmodta meg, és mindvégig világosan érezhető volt, mennyire ismeri és szereti ezt a hangszert. Még fájós lábbal is orgonált nekünk, magyarázta az orgona felépítését, hasonlítgatta a regisztereket. Az orgonát kipróbáló lelkes művészeknek és amatőröknek botra támaszkodva (néha a bottal kapcsolgatva) regisztrált, segített fáradhatatlanul. Amikor elfogytak a bátor jelentkezők, lementünk a Bazilika melletti kávézóba, ahol egy-egy fagyi és üdítő mellett hallgathattuk Baróti István anekdotáit, emlékeit, és az orgonával kapcsolatos terveit. A vidám beszélgetésnek az esti mise közeledtével lett csak vége, hiszen a misén Baróti Istvánnak is szolgálatot kell teljesítenie. A nap végén mindannyian egy szép élménnyel gazdagabban térhettünk haza.

Már külföldiek is érdeklődnek az orgonabemutató-sorozat iránt. Az éppen Magyarországon vendégeskedő, Franciaországból érkezett Daniel Selosse így ír az eseményről: Nagyon szíves fogadtatásban volt részünk Esztergomban, ahol érdeklődőként figyeltük a padokból az orgonabemutatót. A zenei tehetségek elbűvölő bemutatójának lehettünk részesei ezen a csodálatos hangszeren. Hálásan köszönjük azt a váratlan lehetőséget, mely által eddig soha nem tapasztalt közelségbe kerültünk ehhez a hangszerhez és annak művelőihöz, miután felinvitáltak bennünket a karzatra.

Fejet hajtunk e csodálatos művészet előtt és Márai Sándorra emlékezünk, aki ezt írja azt hiszem a „Gyertyák csonkig égnek” című művében (nem pontos idézet, a francia fordításból véve): „A zene meghatározhatatlan, ezért veszélyes lehet; hihetetlen erősen érinti meg azokat, akik vele egyazon kategóriába tartoznak, tekintettel zenei hallásukra, fajukra és sorsukra.”

Boldogok azok, akiknek megadatik ez a tehetség és módukban áll ezt gyakorolni. Mi csak egyszerű csodálói vagyunk ennek a varázslatos művészetnek, nagyra értékeltük ezt a bemutatót, melyet Baróti művész úr mesterien irányított, minden korosztályt bevonva, egy csodálatos helyszínen, egy csodálatos orgona mellett, kivételes emberek társaságában.

(2007. augusztus 26. 14:00 Bazilika (Esztergom) - Baróti István orgonabemutatója)

4985a04b-fe43-41ee-a265-704fa95c3d82
 
c7f47b13-1867-4bc6-b13c-1e03312361d3

 
1819103d-96f8-4ae9-b254-bcac69783a5a