József, Bánk

Korhű jelen

2007.09.14. 00:00

Programkereső

Dobozy Borbála és a Musica Aeterna együttes szeptember 17-én közös koncertet ad a Művészetek Palotájában. Műsorukon Bach és Haydn művei szerepelnek.

Dobozy Borbála az 1980-as évek óta a magyarországi régizene-játszás egyik kiemelkedő képviselője. Két éven át vendéghallgatóként látogatta Sebestyén János csembalóóráit a budapesti Zeneakadémián, de felsőfokú csembalótanulmányait Pozsonyban kezdte, a ma már legendás Zuzana Ruzicková osztályában. Kitüntetéses diplomáját a prágai Zeneakadémián szerezte 1980-ban, majd a zürichi Zeneakadémián és a salzburgi Mozarteumban Nikolaus Harnoncourtnál és Johann Sonnleitnernél végezte posztgraduális tanulmányait.

A nemzetközi zenei élet figyelmét a brugge-i csembalóverseny egyik díjnyerteseként hívta fel magára 1983-ban. Európa legtöbb országában és a tengerentúlon is koncertezik, rádió- és lemezfelvételeket készít; Gottlieb Muffat műveit tartalmazó albuma 1992-ben elnyerte a Német Lemezkritikusok Díját. A Magyar Bach Társaság alapító tagja és kuratóriumának elnöke, és az ő irányításával alakult meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szegedi tagozatának csembaló tanszaka.

b6eb10e5-b078-42ea-b1d9-292501a6099c

Szintén Pozsonyból indult a ma már Európa-szerte jól ismert Musica Aeterna. Az együttes Ján Albrecht neves szlovák zenetörténész kezdeményezésére alakult meg 1973-ban, tagjai 1989 óta korhű hangszereken játszanak. Repertoárjuk magját közép-európai zeneművek alkotják; bizonyos értelemben ilyenek a koncerten hallható Haydn-concertók is, hiszen azokat a zeneszerző az Esterházy család udvari komponistájaként írta. A számos díjnyertes felvételt készített zenekar 1986 óta a Szlovák Filharmónia kebelében működik, és olyan világhírű muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Edward Higginbottom, Andrew Parrott, Christophe Rousset és Simon Standage. Művészeti vezetője Peter Zajíček hegedűművész, aki Szlovákia egyik legelismertebb régi zenésze, és nevéhez zenetörténészként is fontos kutatások fűződnek.

(2007. szeptember 17. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Dobozy Borbála (csembaló) és a Musica Aeterna Pozsony koncertje; Bach: F-dúr concerto, BWV 1057 - a IV. Brandenburgi verseny átirata; V. Brandenburgi verseny, BWV 1050; Haydn: F-dúr csembalóverseny, Hob. XVIII:3; F-dúr kettősverseny hegedűre, csembalóra és vonószenekarra, Hob. XVIII:6; km.: Kállay Katalin, Kállay Gábor (blockflöte), Kertész Ildikó (barokk fuvola), Musica Aeterna (Pozsony, műv. vez.: Peter Zajícek - hegedű)