Gábor, Karina, Ders

Elégia

2007.09.15. 00:00

Programkereső

2006 szeptemberében jelent meg Szabados György (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Jávorka Ádám (brácsa) és Babits Antal (basszusklarinét) lemeze Elégia 1956 címmel. A lemez anyagát 2007. október 27-én újból hallhatja a közönség, mégpedig a Művészetek Palotájában.
eb794de0-5a20-4eb3-b9ca-d05266d3de08

Szabados György és az Új Dimenzió Műhely 2004-ben, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon játszott először együtt. Az Új Dimenzió létrehozója, Babits Antal korábban, fiatal klarinétosként dolgozott már a Szabados által vezetett az egykori Kassák Kortárs Zenei Műhelyben. Szabados, akinek zenéjét kezdetektől a szabadság és a kötöttség kultikus összefonódásának szakralitása jellemzi, igyekszik a hivatalos zeneoktatásból kimaradt, a legmagasabb emberi és zenei értékeket fenntartó rögtönzési készséget, illetve annak művészi gyakorlatát a klasszikus végzettségű muzsikusokban is feléleszteni, a magyarországi zenei életben is otthonossá tenni. Nem véletlen tehát ez az újabb találkozás.

A lemez egyben tisztelgés az 1956-os szabadságharc előtt. Az Új Dimenzió Műhely tagjai mélyen átélik művészetük lényegét, sorsvállaló, gondolkodó alkotók, akiknek nem a szórakoztatás az egyetlen céljuk. Komoly zenészek - a szó időtlen értelmében. Hitvallásuk szerint "az élő zene az Ég és a Föld közötti boldog kapocs". A lemez anyagát Szabados és Babits rendezőelvei határozták meg, a lélek emelkedése és konkrét zenei sorok benső tartalmai mentén. A nagy sikerű londoni, moszkvai és kolozsvári bemutatkozás után most Budapesten is hallható lesz ez az egyedülálló produkció.

(2007. október 27. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Elégia 1956 - az Új Dimenzió Műhely lemezbemutató koncertje; km.: Szabados György (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Jávorka Ádám (brácsa), Babits Antal (basszusklarinét)