Konrád, Tivadar

Kelet-nyugati Átjáró 2007

2007.09.15. 00:00

Programkereső

Fontos állomásához érkezett az immár hagyományos pécsi Örökség Fesztivál. A Pécs2010-program égisze alatt megvalósuló idei programsorozat Kelet-nyugati Átjáró címmel kínálja fel a Balkán és a Nyugat kultúrája közötti párbeszéd lehetőségét – több műfajban is.
f16e632f-b37f-4013-8026-40b65b06614a

Ajde Braco, Ferus Mustafov, Lajkó Félix, Jewel Brown, Kiss Erzsi, Marozsán Erika, Palya Bea, a Vujicsics együttes, az Ithikon Akmeotaton együttes, a Golestan együttes: csak néhány azok közül a fellépők közül, akiket szeptember 13-23 között láthat a pécsi közönség. A Pécsi Kulturális Központ által szervezett tíznapos fesztivál egy a Balkánnak szentelt konferenciával és egy világzenei fesztivállal kíván hozzájárulni a különböző kultúrák közötti dialógushoz.

A Balkán Világzenei Fesztivál szeptember 14. és 17. között kínál zenei csemegéket a műfaj szerelmeseinek. A zenei programsorozat a 2010-re tervezett "Balkán Világzenei Fesztivál és Zenei Vásár" felvezető, előkészítő rendezvénye.

Az I. Találkozó a Balkán Kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia a kulturális különbözőség megjelenésmódjait vizsgálja a különböző művészeti ágak – irodalom, színház, film, képzőművészet, építészet, zene – és tudományterületek – irodalomelmélet, filozófia, pszichoanalízis, kulturális antropológia, színházelmélet, filmelmélet, esztétika szempontjából. A konferenciát szeptember 14-16. között rendezik meg a Dominikánus Házban olyan neves gondolkodók közreműködésével, mint Heller Ágnes, Richard J. Bernstein, Vajda Mihály, Orbán Jolán és Boros János.

Az Örökség Fesztiválról természetesen a képzőművészeti programok sem hiányozhatnak. A Művészeti Kar jelenlegi és volt DLA-hallgatóinak kiállítása, a Színerő II. szeptember 16-ig látható a Zsolnay-gyárban, ugyanitt, a Labor Kísérleti Kultúrtérben Hetesi Ildikó Camouflaged Message című kiállítása is megtekinthető.