Fábián, Sebestyén

Mesterhegedűk Greinertől a BFZ-nek

2007.09.18. 00:00

Programkereső

A világ egyik legjobb vonóshangszer-építőjétől, Peter Greinertől három mesterhegedűt kapott a Budapesti Fesztiválzenekar. Az ünnepélyes átadón maga a hegedűkészítő is részt vett, aki kifejezetten ebből az alkalomból érkezett Magyarországra.
22b7fab3-9e73-4703-8329-306af4b318d9

A Concorde Értékpapír Zrt. és az AXA Biztosító Zrt. vezetői idén májusban kötöttek együttműködési megállapodást a Budapesti Fesztiválzenekarral, melynek keretében három darab Greiner-hegedűt vásárolnak a zenekar tagjai számára. A tavasszal megrendelt hangszerek most készültek el, s azokat a világhírű hegedűépítő, Peter Greiner személyesen hozta el a zenészeknek. A Budapesti Fesztiválzenekar művészei, Czirók Györgyi, Gál-Tamási Mária és Lesták Bedő Eszter az ünnepélyes átadás alkalmából az új hegedűk egyedülálló hangzását Vivaldi F-dúr hármasversenyének előadásával mutatták be (gordonkán közreműködött Dvorák Lajos).

A Budapesti Fesztiválzenekar által használt Greiner-hangszerek száma így tizenegyre nőtt: mostanáig 5 hegedű és 3 brácsa volt a birtokukban az elismert hegedűkészítő műhelyéből. Az új hangszereket a közönség már a zenekar következő, szeptember 21-i koncertjén hallhatja. "Stradivari óta nem volt hegedűkészítő, aki olyan hangszereket tudott volna készíteni, mint Peter Greiner. Ezekkel az új hegedűkkel a Budapesti Fesztiválzenekar vonóshangzása hallhatóan fényesebb, teltebb lesz." – mondta el Fischer Iván zeneigazgató a Greiner-hangszerek ünnepélyes átadásakor.

A fiatal hegedűépítő, Peter Greiner hegedűit a zenészek világszerte a Stradivarik méltó vetélytársának tartják. Munkáját nemcsak Németországban, hanem az egész világon elismerik, a híres Rheingau-Zenei Fesztivál a közelmúltban az év hegedűépítője kitüntetéssel díjazta tevékenységét. Hangszereinek titka a rendkívüli kézügyesség és a tudományos mélységű szakismeretek ötvözése. A legkiválóbb hangzás elérésében hangkutató fizikus munkatársa, Heinrich Dünnwald nyújt számára segítséget, aki saját módszerek alapján méri az elkészült hangszerek által kibocsátott hang különböző jellemzőit. Peter Greiner szerint a hegedű hangja optimális esetben a szép emberi hang frekvenciáihoz és hangzásvilágához áll közel, ennek előállításához pedig az ívek, a feszített formák és az illesztések tökéletes kivitelezésén keresztül vezet az út, így a hangszereknek már a lakkozás előtt kifogástalanul kell szólni. A hegedűk építéséhez használt különleges fenyőről, speciális kenőlakkokról és egyéb alapanyagokról számos publikációja jelent meg tudományos szaklapokban. A Greiner-hangszereket 1995 óta olyan művészek használják, mint Christian Tetzlaff, Isabelle van Keulen és Leonidas Kavakos.

Peter Greiner alkotásaira világszerte igen hosszú a várólista, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai számára a hegedűépítő azonban soron kívül készítette el a hangszereket, mivel elmondása szerint különösen érdekli, hogyan szólnak azok egy szimfonikus zenekarban. Korábbi megrendelői ugyanis főként szólisták vagy kamarazenészek voltak.