Fábián, Sebestyén

Vojnich Erzsébet kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2007.09.19. 00:00

Programkereső

Rakovszky Zsuzsa költő, aki másodikként vehette át tavaly áprilisban az AEGON Művészeti Díjat ma jelentette be, kit jelöl Társdíjasként. A Művészeti Társdíjat szeptember 21-én, péntek este veszi át Vojnich Erzsébet festőművész a Bárka Színházban rendezett Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat 2007/2008-as évadbeli első estjén.
813d6e73-c361-467c-b118-ea08cf88d69e
Egyedülálló díjat alapított tavaly az AEGON Magyarország Zrt., amely ezzel is szeretné elismerni és támogatni a kortárs magyar művészeket. Az AEGON Művészeti Díj azért is különleges és jelentős kezdeményezés, mert társdíj is kapcsolódik hozzá: erre az AEGON Művészeti Díjjal elismert író jelölhet kortárs magyar művészt, olyan valakit, aki valami rendkívüli, kiemelkedő jelentőségű művet alkotott, s a társdíjjal járó figyelem, publicitás és anyagi elismerés segítheti őt a további pályáján.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006 májusában a szakmai zsűri döntése nyomán, Fogság című regényéért, az idén pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. (A díjról döntő zsűri tagjai: Babarczy Eszter kultúrtörténész; Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője; Margócsy István irodalomtörténész, kritikus; Radnóti Sándor esztéta, kritikus, egyetemi tanár.) Így tehát az idén Rakovszky Zsuzsa jelölt másik művészeti ágból másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra.

Rakovszky Zsuzsa szeptember 21-én olvassa fel laudációját Vojnich Erzsébetről, de szóban így indokolta döntését: "Nehéz képeket szavakkal jellemezni, hiszen azok szavakban jórészt közölhetetlen tartalmakat fejeznek ki, de azért megpróbálom. Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő - legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire belső tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letiszult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken - a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma-ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben."

A szeptember 21-i Képzett társítások című esten Vojnich Erzsébet Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatójától veszi át a díjat, valamint azt a szobrot, amelyet Molnár Levente, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója készített.

(2007. szeptember 21. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendég: Rakovszky Zsuzsa (költőnő), valamint az AEGON Művészeti Társdíjra általa jelölt, másik művészeti ágból választott kortárs magyar alkotó, Vojnich Erzsébet (festőművész); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

 
087ba7ab-370f-4fdf-9e2d-e62d876d22b6
 

 
29ba90bb-4696-46ba-a411-eff696df8586
 

 
ad510c3c-944b-4f46-9cad-a3ddd68b74d7