József, Bánk

Zenében utazunk

2007.09.20. 00:00

Programkereső

Ez a jelmondata a MÁV Szimfonikus Zenekarnak, amely a 2007/2008-as évadban is változatos programokkal és ötféle bérlettel várja a zenerajongókat.
aeedb7bb-7448-431f-8005-2d34f35f8cc9

A Festetics sorozatban olyan ifjú tehetségek mutatkoznak be, mint Mező László és Perényi Eszter tanítványai, illetve a Sion-i Varga Tibor Akadémia két tanárának, Stuller Gyulának és Mirijam Contzennek növendékei. A hagyományt folytatva, miszerint versenygyőzteseket szívesen látnak az együttes élén, Borbély László, a 2006-os Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny győztese is fellép a zenekarral.

Megmradanak a már ismert sorozatok a Zeneakadémián (Lukács és Erdélyi bérlet), a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében (Mester bérlet), a Stefánia Palotában (Unokák és nagyszülők hangversenyei) és a Festetics Palota Tükörtermében (Festetics bérlet).

A legkisebbekre és mégkisebbekre gondolva folytatódik az óvodásoknak szóló Zene-Tér-Kép sorozat, amelyet Ácsné Székely Edit szerkeszt és vezet, de hogy a pocaklakók se maradjanak ki semmi jóból, kismamáknak is szerveznek sorozatot a Múzeum utcai székhelyen.

Nagy fordulat a zenekar életében, hogy 20 évnyi közös munka után Gál Tamás első karmester és művészeti vezető elhagyja az együttest. Már megvannak a jelöltek, akik ki is próbálhatják magukat egy-egy hangverseny alkalmával. Kollár Imre, Kesselyák Gergely és Vajda Gergely a Zeneakadémián fog bemutatkozni a zenekar élén. Hogy Gál Tamás miért döntött így? Ahogy fogalmazott "20 év után mind a zenekarnak, mind nekem kötelező váltani. Az eltérő egyéniség, a más habitus és az új stílus hihetetlen plusz energiákat mozgósít majd a munkában, s erre szüksége van a zenekarnak és nekem is."

Sajnos, a csökkenő bevételi lehetőségek és a szűkülő támogatás a MÁV Szimfonikus Zenekart sem kerülte el. Ugyanazt a művészi színvonalat várják el tőlük, de mindezt úgy, hogy a zenekar legyen kisebb, olcsóbb és hatékonyabb, ezért létszámleépítésre lehet számítani. Ennek ellenére teli vannak tervekkel és gazdag programmal valamint sok szeretettel várják a koncertlátogatókat a következő évad mind a 25 koncertjére.