Konrád, Tivadar

Muzsikálni a templomban jó

2007.09.21. 00:00

Programkereső

Gryllus Dániel, az Öt Templom Fesztivál egyik fellépőjének mondata ez a programfüzet előszavában, ugyanis 2007-ben második alkalommal kerül sor erre az eseményre Győr - Újvárosban szeptember 20. és 24. között.
edd63f70-0649-423b-8d0d-cc4639412550

A fesztivál alapgondolata és szerkezete arra a kivételes, európai szinten egyedülálló kuriózumra épít, hogy a városrészben egymás után található az öt európai vallás egy-egy temploma. Ez a tény, nem csupán építészeti adottság, de egy - 2006-ig kihasználatlan - kulturális és turisztikai lehetőség is egyben. Az Öt Templom Fesztivál mindenki előtt kaput szeretne nyitni az egyetemes egyházi kultúrára, hogy aktuális formában ismertesse meg tradicionális értékeinket. Programjai minden korosztályhoz szólnak, és elsősorban klasszikus zenei, népzenei, vallás- és művészettörténeti, színházi programokból összeállítva adnak öt napos komplex élményt.

A második Öt Templom Fesztivál programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy az mind gondolatiságában, mind zeneileg kövesse az előzőt, ezért olyan művészeket kerestek, akik a tavalyi rendezvény magas színvonalát tovább tudják emelni.

20-án, a fesztivál nyitónapján a Kossuth utcai katolikus templom vendége lesz Palya Bea, aki Bubnó Tamás misztériumjátékában, a Szent Erzsébet évre komponált Harmonia terrenaban, a Szent Efrém férfikarral és a Schola Cantorum Budapestiensissel közösen lírai játékban eleveníti meg az árpád-házi királylányok Erzsébet, Margit és Jolán történetét.

21-én a görög katolikus templom két esti koncertje két eltérő zenei műfaj hazai kiválóságait vonultatja fel. Előbb a Capella Teresiana kórus hangversenyén Giovanni Pierluigi da Palestrina Missa Papae Marcelli című miséje hangzik el, majd Ferenczi György és a Rackajam szabad akusztikus repülésében, Petőfi Sándor versei.

22-én az evangélikus Öregtemplomban a szervezők kérésének eleget téve Fassang László orgonaművész, a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője, a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskola improvizáció tanára, Liszt Ferenc-díjas és Príma Díjas előadóművész és Szvorák Katalin énekművész ad először közös koncertet.

23-án a zsinagógában a krakkói zeneakadémián alakult, The Saints nevű lengyel klezmer együttes és a Sziámi együttes koncertezik. A fesztivál zárásaként 24-én hétfőn a református templomban Gryllus Dániel és Vilmos és Mécs Károly lép a közönség elé.

A fesztiválon idén is művészettörténeti előadások, újvárosi városnéző séták, kézműves és játszóházi programok, bábszínházi előadások várják az érdeklődőket. Az esti koncertek előtt fellépnek a Liszt Ferenc Zeneiskola, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanulói. Az esti koncertprogramok kivételével a programok előre igényelt belépőjegyekkel ingyenesen látogathatóak.