Gábor, Karina, Ders

Nyílt levél a Magyar Rádió vezetőinek

2007.09.24. 00:00

Programkereső

Közel harminc zenei szervezet írta alá a Magyar Zenei Tanács pénteken közzétett nyílt levelét - valamennyien a Magyar Rádió zenei együtteseit érintő intézkedések ellen emelik fel a szavukat. A levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.
19ec4a8b-752b-4c6b-9027-2e21921738ad

Tiltakozunk a Magyar Rádió vezetőinek azon intézkedései ellen, melyekkel saját zenei együtteseik működőképességét – s ezáltal létét – teszik kérdésessé. Nem kapott a közpénzből működtetett közszolgálati Magyar Rádió társadalmi, de legfőképp törvényes bíztatást, felhatalmazást, hogy több évtized alatt létrehozott kulturális kincseinket, értékeinket megcsonkítsa, felszámolja. Ilyen értékek a Magyar Rádió zenei együttesei, melyek – sajátos helyzetük folytán – másokkal nem helyettesíthető módon látják el a nemzeti hangtár folyamatos gyarapítását.

A tavaly még közel 70 tagú Énekkar létszáma idén nyárra 54-re csappant és – a most bejelentett – további 10 fő elbocsátásával hamarosan eredeti rendeltetésének megfelelni képtelen, oratorikus művek megszólaltatására alkalmatlan együttessé zsugorodik. Ráadásul elbocsátották a kórus hangképző énektanárait és a helyettes karnagyot is, akik a hivatásos énekkari munka nélkülözhetetlen résztvevői. Így már a művészi tevékenység alapvető feltételei is hiányoznak. Európa egyik legkiválóbb vegyeskara az évad már meghirdetett hangversenyeit, a Kodály-év reprezentatív CD-felvételét sem fogja tudni a tőle elvárható módon és színvonalon teljesíteni. Amennyiben a csökkentett létszámot felkért kisegítőkkel kívánnák az MR vezetői alkalmilag felduzzasztani, az így létrejövő produkciók művészi színvonala nem érné el az összeszokott, összecsiszolódott együttesét, és e megoldás gazdasági előnyei is kétségesek.

Nem sokkal biztatóbb a Rádiózenekar helyzete. A létszám a működőképesség alsó határán mozog, miközben további létszámleépítés szükségességéről tájékoztatják őket naponta. Kinevezett, felelős művészeti vezető, valamint kidolgozott, előkészített évadterv hiányában a bizonytalan jövő miatt érzett tanácstalanság uralkodik az együttesben.

Az utolsó pillanatban vagyunk! A folyamat visszafordíthatatlan következményeit talán még megelőzhetjük. Ezért fordulunk minden – a folyamatot befolyásolni képes – döntéshozóhoz, hogy tegyen meg mindent, és a zenekultúra iránt elkötelezett közvéleményhez, hogy emelje fel szavát a Magyar Rádió még meglévő zenei együtteseinek érdekében.

2007. szeptember 19.

Magyar Zenei Tanács
Magyar Zeneszerzők Egyesülete
Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége
Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete
Magyar Hangversenyrendezők Egyesülete
Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság
Magyar Újságírók Országos Egyesülete Zenei Szakosztály
Magyar Muzsikus Fórum
Magyar Zeneművészeti Társaság
Magyar Kodály Társaság
Zenetanárok Társasága
Magyar Zeneműkiadók Szövetsége
Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége
Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége
Zenész KÖR
Táncház Egyesület
Magyar Jazz Szövetség
EAR Egyesület
Erkel Ferenc Társaság
Lajtha László Társaság
Vántus István Társaság
Szabó Csaba Nemzetközi Társaság
Alkotó Muzsikusok Társasága
Magyar Hangszermíves Céh
Magyar Harsona-Tuba Szövetség
Magyar Klarinétosok Szövetsége
Győri Zenei Tanács

(később csatlakozott még:)
Magyar Zeneterápiás Egyesület
Magyar Zenei Előadóművészek Társasága