Fábián, Sebestyén

Zenekari muzsika á la France

2007.09.24. 00:00

Programkereső

A francia szellemiség sokszínűségének üzenetét sugallja az Orchestre National d’Ile de France szeptember 28-i hangversenye a Művészetek Palotájában.
81817b8e-fb8f-4af8-9481-fbc2314b909a

A koncertet nyitó, hangszerelésében ízig-vérig francia Berlioz-nyitány (Benvenuto Cellini) már akkor átütő sikert aratott, amikor maga az opera a legnagyobb bukást hozta szerzőjének. Ezt követi Ravel balkézre írt zongoraversenye, amely érzékenységével, színeivel, légies szerkezetével egyértelműen azt sugallja, hogy szerzője minden bizonnyal Párizsban komponálta. A két zongorát és nagyorgonát is foglalkoztató, monumentális apparátuson megszólaló Saint-Saens szimfónia pedig egyértelműen a francia nagyromantikára emlékezteti a hallgatót.

Az est dirigense az együttes vezető karmestere, a világ élvonalába tartozó Yoel Levi, a zongoraverseny szólistája Léon Fleisher lesz. A szimfónia orgonaszólóját a sokszoros versenygyőztes Latry-tanítvány, Vincent Dubois játssza.

(2007. szeptember 28. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Orchestre National d’Ile de France koncertje; Berlioz: Benvenuto Cellini - nyitány; Ravel: Zongoraverseny bal kézre; Saint-Saens: III. "Orgona" szimfónia; km.: Leon Fleisher (zongora), Vincent Dubois (orgona); vez.: Yoel Levi - A Budapesti Zenei Hetek nyitókoncertje, Filharmónia-Raiffeisen Csillagok bérlet/1)