Konrád

A Zene Világnapjától Ys királyáig

2007.09.25. 00:00

Programkereső

Októberben is várja a hallgatókat az MR3-Bartók Rádió. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő a programokból.
18090ee4-1eaf-4c29-8617-b7b50d29b954

Hangversenyek az MR3-Bartók Rádióban Október 1-jén, a Zene Világnapján indul a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok új sorozata, a Szerenádok szárnyán, Mercadante-, Huzella Elek- és Csajkovszkij-műsorral. A sorozat második koncertjén, október 29-én Csajkovszkij-, Járdányi- és Suk-művek szólalnak meg. Október 17-én a Rádiózenekar szólistáinak hangversenyciklusában Nagymiklósi Judit gordonkázik. 18-án a "Fiatal művészek pódiumán" Foszkolosz Péter hegedül. Az "… és Kodály" sorozat október 22-én folytatódik Onczay Csaba és Gulyás Márta koncertjével, a műsoron Kodály-, Fauré- és Debussy-művek. Október 27-én szombaton este indul a Beethoven összes trióját bemutató háromrészes sorozat, melynek előadói: Line Ildikó (MR Szimfonikusok, hegedű), Székely Attila (Bécs, gordonka) és Fenyő Gusztáv (Skócia, zongora).

A zenei együttesek munkájáról Október 5-én a Korunk zenéje fesztivál keretében az MR Énekkar és Szimfonikusok előadásában Láng István Gyémánt a föld porában című, Orbán Ottó verseire komponált oratóriumának bemutatójára kerül sor, Tihanyi László vezényletével az Olasz Kultúrintézetben. A hangversenyen elhangzik Ligeti György Órák és felhők című műve, valamint – magyarországi bemutatóként – egy Murail- és egy Saariaho-kompozíció is. "100% Zappa" – a Budapesti Őszi Fesztivál október 13-án egész napos Zappa-parádét rendez a 20. század egyik legeredetibb, legsokoldalúbb kultikus figurájának műveiből; Fischer Ádám vezényletével Frank Zappa hazai koncerttermekben még soha nem játszott zenekari darabjai szólalnak meg a Millenáris Központban.

Október 25-én az MR Oratórium-bérletben Brahms ritkán hallható művei, a Rinaldo-kantáta és a Győzelmi ének hangzik el az Altrapszódia mellett a Zeneakadémián; a Rádiózenekart és Énekkart Strausz Kálmán vezényli. Október 30-án a Magyar Rádió 6-os stúdiójában a 100 éve született Ránki Györgyre emlékezünk: a hangversenyen a Klarinétszerenád és a Pomádé király új ruhája szvit szólal meg az MR Szimfonikusok és Varga Gábor előadásában, Kovács László vezényletével.

Hangversenyek külföldről Október 1-jén a varsói Witold Lutoslawski Teremből Karol Szymanowski művei hangoznak fel a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjén. Október 14-én Wuppertalban rendezik a Let he Peoples Sing – Énekeljenek a népek kórusverseny döntőjét. Október 18-án a párizsi Champs-Elysées Színházban a Francia Nemzeti Zenekar, Daniele Gatti vezetésével, Bartók-, Boulez-, Stravinsky-műsort játszik. Szombatonként élő operaközvetítések csendülnek fel: október 6-án a Prágai Nemzeti Színházból Smetana A titok című dalműve, 13-án a Sydney Operaházból Puccini Triptichonja, 20-án a toulouse-i Capitole Színházból Lalo Ys királya lesz hallható.