József, Bánk

Barenboim újabb elismerései

2007.09.25. 00:00

Programkereső

A világhírű izraeli zongoraművész és karmester munkáját újabb jelentős nemzetközi elismerésekkel jutalmazták. Daniel Barenboim a japán Premium Imperiale díj mellett az ENSZ Békeköveti kinevezést is megkapta.
ec67666f-4ce1-4a69-8309-b7139fb22402

A 64 éves muzsikus mind előadóként, mind béke aktivistaként rendkívül sokat nyújt. A kultúrák közötti párbeszéd erősítésében, különösen a közös arab-izraeli projektekben vállalt szerepe világszerte példaértékűnek számít, ezt ismerte el szeptember 20-án a Japán Művészeti Szövetség. Október 16-án adják át a 15 millió jen, azaz 23 millió forint értékű díjakat olyan kategóriákban, amelyeket nem fed le a Nobel-díj: zene, szobrászat, festészet, építészet és színház/film.

Barenboim tevékenységét pénteken, szeptember 21-én is méltatták, a Béke Világnapján Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára adott át számára békeköveti kinevezést. Pavarotti is hasonló tisztséggel bírt, továbbá Elie Wiesel, Michael Douglas, Jane Goodall és Yo-Yo Ma. Idén a karmester mellett Haya jordán hercegnő, Paulo Coelho brazil író és Midori Goto japán hegedűművész csatlakozott a neves küldöttséghez.