Konrád

A filmek miatt csatáznak a krumpliföldön

2007.09.26. 00:00

Programkereső

Mivel idén a Budapesti Őszi Fesztivál programjaiban október 12-től 21-ig a zene, a tánc és a színház mellett a filmek kiemelkedő szerepet kapnak, ezért a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy régi mesefilmek és népnevelő diafilmek kockáival hívják fel magukra a figyelmet. Így kerül a képbe Hófehérke és az Ütközet a krumpliföldön című opusz, valamint a "Egyenruhára nem illik az ékszer!" szlogen is.
3b988f4d-1df1-442e-8295-048f711f6f40

A ma tartott sajtótájékoztatón Kovalik Balázs, a fesztivál művészeti vezetője volt a házigazda, és jelen volt Demszky Gábor főpolgármester, Horváth Csaba főpolgármesterhelyettes, Dr. Bakonyi Tibor a Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója, és az NKA képviseletében Harsányi László elnök is, akik a hagyományokhoz híven egy-egy programot ajánlottak figyelmünkbe.

A fesztivál egy egész napot szentel Frank Zappa művészetének, aki a rock zene kiemelkedő alakja volt. Az Ed Mann, Michael Keneally, Fischer Ádám és az MR Szimfonikusok által fémjelzett nap eseményeire Demszky Gábor hívta fel a figyelmünket. Az idei programok összeállításánál a szervezők nem az alternatív színházak, hanem a kőszínházak felé fordultak: felkélrték őket egy-egy produkció létrehozására, így a Katona József Színház - Kamrában Az emberek veszedelmes közelségében című darab (rend.: Zsámbéki Gábor, október 18.), a Bárka Színházban Ágens új alkotása az Édes szívem, ribanc vagy (október 19.), az Örkény Színházban Kárpáti Péter: Búvárszínház – Nagy Endre Kabaréja (október 13.), a Radnóti Színházban Térey János: Asztalizene (október 21.), a Budapesti Bábszínházban pedig az Egy egér naplója (október 19.) című darabot mutatják be – mondta el Kovalik Balázs. Kiemelte még az Orosz Filmnapokat, amelyre a Cirko-Gejzír és a Tabán moziban kerül sor, és az EDIT Nemzetközi Táncfilmfesztivált is, amit a Művész moziban rendeznek.

Lesz némafilm- és filmkoncert is: Friedrich Wilhelm Murnau 1921-es némafilmjét, a Nosferatu, a borzalom szimfóniája című filmtörténeti klasszikust, a Drakula-történet első, és sokak szerint felülmúlhatatlan mozgóképes feldolgozását Wolfgang Mitterer muzsikája teszi még lebilincselőbbé október 15-én. Balázs Béla, a 20. század talán legnagyobb filmesztétája szerint Murnau képeiből "a túlvilág fagyos lehelete árad". A Paris qui dort (Párizs alszik), René Clair első filmje, amelyet 1925-ben mutattak be. A némafilmhez a Musée du Louvre felkérésére komponált zenét 2005-ben a fiatal francia zeneszerző, Yan Maresz. Kamaraegyüttesre és élő elektronikára írott darabja egyszerre kommentálja minuciózusan a filmet, és szolgál pszichologizáló kísérőzeneként október 12-én – emelte ki Horváth Csaba.

Harsányi László az október 14-i Egy nő című előadást emelte ki a Budapest Galériában, amely Esterházy Péter szövegei alapján Gryllus Dorka és Henriette Müller főszereplésével, Rácz Erzsébet rendezésében jön létre. Dr. Bakonyi Tibor a Kőbányai sörgyár és a Kelenföldi Hőerőmű Kapcsolótermének megtekintésére hívta fel a figyelmet és a Fővárosi Gázművek Zrt. jelmondatának segítségével zárta a sok dia- és spotfilm vetítésével tűzdelt, jóhangulató sajtóeseményt: "Mindig legyen energiájuk ezeken az eseményeken!" Vége.