György

Kodály-maraton a zene világnapján

2007.09.30. 00:00

Programkereső

Pécs valóban "maratoni" rendezvénysorozattal tiszteleg Kodály Zoltán előtt a jubileumi év alkalmából, a Pécsi Kulturális Központ szervezésében. A szeptember 29. és október 1. között tucatnyi helyszínen és időpontban zajló programok célja, hogy felhívják a figyelmet a zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató munkásságára, széles körben megmozdítsák az ifjúságot, és bemutassák Pécs városának szerepét Kodály életében.
2405f1b0-f933-4a99-8a1f-5e8d5b9208ea

A Kodály-maraton felvezetéseként, 29-én a pécsi diákok játékos akadályversenyre nevezhetnek, mely során végigjárhatják és megismerhetik azokat a pécsi heylszíneket, amelyeken Kodály is járt élete során. Ugyanezen a napon a Csorba Győző Megyei Könyvtárban október végéig látogatható dokumentum-kiállítás nyílik, bemutatva a zeneszerző kapcsolatát Pécs városával és az irodalommal. 30-án a Székesegyházat tölti be Kodály zenéje – a Missa Brevis hangzik fel a Palestrina Kórus előadásában, 11 órától.

A valódi maraton október 1-jén következik, amikor Kodály művei, népdalgyűjtései vagy éppen világhírű pedagógiai módszerei által reggel kilenctől este tízig folyamatosan jelen lesz a város valamely pontján, s akár több helyszínen egyszerre. Az általános iskolák és zeneiskolák bemutató órái, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának nyitott kurzusai, a város utcáin-terein hallható kóruskoncertek, a Magyar Rádió ezen a napon Pécsről közvetíttett "Ki nyer ma?" adása, a Pannon Filharmonikusok színházi hangversenye, valamint esti rádióműsor idézi fel Kodály emlékét. Az események csúcspontját jelenti "A város énekel" című program, mely során déli tizenkettőkor minden pécsi általános és középiskola diákjai egyszerre éneklik ugyanazt a négy népdalt Kodály gyűjtéséből. Hasonlóan nagyszabású kezdeményezésként a sétatéri Kodály-szobornál tartott megemlékezés zárásakor a "Forr a világ" csendül fel, több száz résztvevő előadásában.