György

Fújhatjuk!

2007.10.03. 00:00

Programkereső

Számos koncerttel, kiállítással, árveréssel és sok-sok workshoppal várja november 15-én és 16-án a fúvós hangszerek szerelmeseit a Fon-Trade Music Fesztivál az MTA Roosevelt téri épületében.
43ee46ad-e64d-4469-9a97-07981d0dd412

A nyitó koncerten, november 15-én fél nyolckor a Magyarországon született, jelenleg Münchenben élő Adorján András, korunk egyik kiváló fuvolaművésze és professzora lép fel két korábbi tanítványának társaságában. Bodoky Gergely jelenleg a berlini Német Szimfonikus Zenekar tagja, míg Eyal Ein-Habar az Izraeli Filharmonikus Zenekar első-fuvolása, mellesleg karmesterként is igen elismert.

Másnap, november 16-án fafúvós hangszer kiállítás nyílik fél tízkor, amelyet két fuvolás reménység, a Pearl/Fon-Trade fuvola verseny első és második helyezettje, Varga Dóra és Acsai Tímea játéka nyitja. Kettőjüket egy igazi zenei kuriózum követi: Szilágyi Orsolya basszusklarinét "specialista" a két klarinét géniusszal, Balogh Józseffel és Klenyán Csabával alkot egy különleges klarinét triót.

Adorján András fél tizenegytől, majd délután kettőtől Nicolas Baldeyrou (klarinét) és Pascal Bonnet (szaxofon) tart workshopot. Lesz tárogató koncert négytől és árverés is fél hattól. A délutáni tárogató koncerten újra élvezhetjük Balogh József játékát, amikoris tárogatóra írt darabjának ősbemutatója hangzik el. Ezt egy újabb zenei csemege követi: Bach-darabok tárogatókon a Budapest Szaxofon Kvartett előadásában.

Az esti, fél nyolckor kezdődő koncerten a francia zenei élet legújabb generációjának képviselőit hallhatjuk. Pascal Bonnet szaxofonŹművész ifjú kora ellenére máris számos verseny győztese, a zenei "új hullám" egyik izgalmas képviselője, aki a Budapest Szaxofon Kvartett-tel is játszik. Utóbbi formációban közismerten a magyarországi klasszikus szaxofonozás úttörőit, egy nemzetközi szinten is nagyrabecsült együttest tisztelhetünk. Az ugyancsak a huszas éveiben járó Nicolas Baldeyrou a közelmúltban vehette át kinevezését, mint a Lyoni Zeneművészeti Főiskola új klarinét professzora. Emellett a Francia Nemzeti Szimfónikus Zenekar szólistájaként is szerepel. A két dísztermi koncert fontos szereplője lesz a kiváló zongoraművész, Gábor József.