Béla

Gyémánt a föld porában

2007.10.03. 00:00

Programkereső

A Korunk zenéje 2007 sorozat keretében a Filharmónia Kht. és a Magyar Rádió közös rendezésében hangverseny lesz az Olasz Kultúrintézet nagytermében október 5-én, pénteken este fél nyolc órai kezdettel. A koncerten Tristan Murail, Kaija Saariaho, Ligeti György és Láng István művei csendülnek fel. Énekel Meláth Andrea, vezényel Tihanyi László.
b39f867b-9fe0-4a0f-8978-dd0e1c5c2b5b

Láng István darabjának, a Gyémánt a föld porában című oratóriumának ez lesz az ősbemutatója. Orbán Ottó verseire írt zeneműről, amelyet 2004. május 3. és október 21. között komonált, így vall a zeneszerző: "Orbán Ottó fiatalkori érzékiségteli verseire, az Országos Filharmónia megbízásából, 1984-85 fordulóján írtam "Három zenekari dal" című, majd’ félórás ciklusomat. A bemutatóra 1986. október 10-én került sor. A szólista Polgár László, a karmester az ÁHZ élén Eötvös Péter volt.

Húsz évvel később, 2004-ben – felkérés adta lehetőség nélkül – fordultam ismét Orbán Ottóhoz. A 2002-ben megjelent "Az éjnek rémjáró szaka" kötetében újraolvashattam a folyóiratokból ismert versek mellett a hátrahagyottakat is.

A költő betegség-sújtotta utolsó éveit meghatározta az állandó figyelemmel kísért és keményen reflektált, kataklizmáktól terhelt – legszebb vágyainkat sokszor ki nem teljesítő – külvilág összefonódása a halál közeliségének tudatával. E kettős szorítás kínzó tűrhetetlensége, majd a belenyugvásból az egyik hátrahagyott vers fényre-törekvő sorai késztettek művem megírására.

A nagyforma követi a kiválasztott sorok sugallta sebességeket. Ezért három gyors tétel után két lassú jön, úgy, hogy a harmadik vége már lassúra vált és ez a lassú megszakítás nélkül belesimul a negyedik tételbe. Ezzel az elrendezéssel harmonizál a nem szokványos összeállítású szimfonikus zenekar, mely minden tekintetben egyenrangú a szólista nélküli férfikarral."

(2007. október 5. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának koncertje; Láng István: Gyémánt a föld porában - oratórium Orbán Ottó verseire (ősbemutató); Tristan Murail: La dynamique des fluides (magyarországi bemutató); Kaija Saariaho: Adriana Songs (magyarországi bemutató); Ligeti György: Clocks and Clouds; km.: Meláth Andrea (ének); vez.: Tihanyi László)