Béla

Kihirdették a Gramophone-díjakat

2007.10.04. 00:00

Programkereső

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar nem először kapott Gramophone díjat, a szerkesztők által választott lemez Mahler II. szimfóniájának felvétele lett. Meglepetést okozott viszont egy névrokon: Julia Fischer hegedűművészt választották az év művészének olyan muzsikusokkal szemben, mint Barenboim, Repin vagy Villazón.

Közel 14 millió hallgató szavazhatott brit zenei magazin jelöltjeire, hiszen 13 ország 15 klasszikus zenei rádiója hirdette meg az internetes szavazást a nagy presztízsű díj kapcsán. A 24 éves müncheni születésű Julia Fischert a hazai közönség élőben is hallhatta már, májusban a New York-i Filharmonikusokkal lépett fel a Müpában. A szerkesztői díjat elnyert felvétel is a Nemzeti Hangversenyteremhez kötődik, itt készült a Fesztiválzenekar Mahler felvétele 2005-ben.

Persze a díjazottak ezután is megfordulnak itthon, Steven Isserlis csellóművész, aki a Bach szvitek felvételével hangszeres kategóriában győzött, december 5-én lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral a Müpában; Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezetője a Felvilágosodás Korának Zenekarát és Kórusát fogja vezényelni december 11-én ugyanitt. Rattle a berlini együttes, valamint Thomas Quasthoff és Dorothea Röschmann közreműködésével vette fel Brahms Német requiemjét, amely a kórusművek kategóriájában lett első.

A világhírű spanyol szoprán, Montserrat Caballé életműdíjat kapott, az év fiatal művésze pedig Vaszilij Petrenko lett, aki alig egy éve vette át a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekar vezetését. Az év lemeze Brahms Zongoraversenyeinek felvétele lett Nelson Freire, és a Riccardo Chailly vezette Lipcsei Gewandhaus Zenekar előadásában.

Már a jelölés is jelentős elismerést jelent, így további magyar siker, hogy Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók lemeze a három legjobb felvétel közé került. A Kossuth szimfónia és a Fából faragott királyfi felvételét máshol is nagyra értékelték, hiszen októberben a francia Diapason „Arany hangvilla” (Diapason d'Or) díját is elnyerte.