Emma

Átlátszó tükör

2007.10.08. 00:00

Programkereső

Szeptember 21-én második alkalommal adták át az AEGON Művészeti Díjat, melyet szakmai zsűri ítél oda. A díj pénzjutalommal és egy szoborral jár együtt. A szobrot Molnár Levente készítette, akivel Herbert Veronika beszélgetett.
f9a2a3bc-abc9-4590-bbd6-99e9eac26184

Az AEGON Művészeti Díjat alapítója, az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős irodalmi értékekre. A díjat olyan magyar író kaphatja, akinek előző évben kiemelkedő irodalmi kötete jelent meg. Az alapító társaság vezetői megkérték a magyar irodalmi lapok főszerkesztőit, hogy tegyenek javaslatot a kitüntetett személyére, majd a szakmai zsűri döntött. Első ízben, tavaly, Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, idén pedig Rakovszky Zsuzsa, költő, író, műfordító kapta az elismerést.

- Milyen körülmények között kapott megbízást a szobor elkészítésére?

- A díj alapítói másodszor keresték meg az Egyetemet azzal a kéréssel, hogy az Igazgatóság írjon ki egy pályázatot a hallgatók részére. Miközben külföldön tartózkodtam megszületett a döntés, hogy én kapom meg a megbízást. Így, amikor visszatértem, engem ért a legnagyobb meglepetés, miközben alig három hét állt már a rendelkezésemre. Mivel azonban a feladatot kihívásnak éreztem, elvállaltam.

- Mi szerepelt a pályázati kiírásban?

- Két olyan kisméretű szobor megformálása, amely közül az egyik a már beérkezett, sikeres, a másik pedig a még pályája elején állott művészt hivatott megjeleníteni. Az első díjhoz egy második is társul, az AEGON Művészeti Társdíj, amire a már díjazott író jelölhet más művészeti ágból kortárs magyar művészt. Így vált szükségessé két hasonló, ugyanakkor más szemszögből megformált alkotás.

- Mit jelenít meg a két szobor?

- Mindkét alkotásban a főszerepet egy szimbolikus keret adja, ami felfogható például egy festő vásznának kereteként, amiben a kép maga a valóság. De elképzelhető ablakként is, ahol a művész köszönti a reggelt és lehet átlátszó tükör is, amin keresztül megmutatja kincseit és a néző észreveheti a tükörben az embert, az alkotót.